To je to što me zanima!

Udruga Franak pozvala na novi prosvjed: 'Banke ne žele vraćati ono što su nezakonito stekle'

Poziv se odnosi na korisnike stambenih, adaptacijskih i auto kredita, konvertiranih i nekonvertiranih, otplaćenih i neotplaćenih, na ovršene korisnike nekonvertiranih i otkazanih kredita...
Vidi originalni članak

Udruga Franak održala je u srijedu tiskovnu konferenciju, na kojoj su svi potrošači oštećeni nepoštenim poslovanjem banaka osuđenih u kolektivnom postupku pozvani na prosvjed koji će se održati u Zagrebu na Zrinjevcu 1. travnja.

- Poziv se odnosi na korisnike stambenih, adaptacijskih i auto kredita, konvertiranih i nekonvertiranih, otplaćenih i neotplaćenih, na ovršene korisnike nekonvertiranih i otkazanih kredita te na sve one koji su podigli tužbe, kao i na građane koji to još nisu učinili, a imaju pravo sudskim putem tražiti i dobiti svoje obeštećenje - navode iz udruge.

NEIZVJESNOST OKO ŠVICARCA Što znači nova odluka o slučaju 'Franak': 'Bilo bi dobro da se to raščisti, puno je neizvjesnosti'

Predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak Elvis Sudar, aktivist Goran Aleksić i voditeljica ureda Udruge Franak Sandra Žiga osvrnuli su se na intervju s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem emitiranom na N1 televiziji u nedjelju, iz kojeg je javnost saznala da pravno shvaćanje o zateznim kamatama nije prošlo kontrolu na sudskoj evidenciji toga suda, pa će se o pravima potrošača s konverzijama ponovno odlučivati.

No, kada će se o pravima potrošača odlučivati, ne zna se, i sam predsjednik Dobronić nije znao reći kada će novo pravno shvaćanje biti doneseno i objavljeno. Ali je zato rekao nekoliko izuzetno bitnih zapažanja na koja su ukazali predstavnici Udruge Franak.

PRIOPĆENJE Udruga banaka poručila: Očekujemo nepristrano i stručno suđenje u slučaju Franak

- Predsjednik Dobronić je pojasnio kako po izglasanom shvaćanju koje nije prošlo sudsku evidenciju, sucima nižih sudova i dalje ništa ne bi bilo jasnije, zatim da suci prvoga stupnja i dalje imaju pravo slobodno prosuđivati, kakva god odluka Vrhovnog suda bila, kao i da je očekivao kako će sve biti riješeno do kraja studenog 2022. te da ćemo uskoro vidjeti hoće li stav biti promijenjen u skladu s primjedbama sa sudske evidencije. Izrazio je očekivanje da suci jednim velikim dijelom moraju promijeniti način razmišljanja, prije svega pod utjecajem EU Direktive 93/13 te da moraju voditi računa o tome koja je bila profesionalna odgovornost banaka u slučaju franak - istaknuli su iz udruge.

Upozorili su da dio sudaca i dalje razmišljaju da su ljudi s CHF kreditima bili špekulanti, i da više od konverzije nisu niti zaslužili, što smatraju pogrešnim.

SLUČAJ 'ŠVICARAC' Dobronić otkrio novi zaplet u slučaju 'Franak': Odluka sudaca nije prošla mišljenje evidencije

- Reakcija banaka na takve izjave predsjednika VS-a može se svesti na sljedeće - plašenje javnosti i pritisak na sudove. Naime, banke ne žele vraćati ono što su nezakonito stekle, i banke žele zadržati plijen, unatoč pravomoćnoj kolektivnoj presudi kojom je nedvojbeno utvrđeno da su banke krive i odgovorne za štetu koja je nastala dužnicima. Banke perfidnom manipulacijom žele u javnosti, pa tako i kod sudaca, stvoriti dojam panike uslijed ratne krize, inflacije i nadiruće recesije, i neutemeljeno prijete da će bankarski sustav krahirati ako banke budu morale vratiti novac koji su opljačkale. Paradoksalna je situacija u kojoj nepoštene banke koje su nezakonito poslovale brane svoj status tvrdnjom da će društvo stradati ako građanima vrate njihov nezakonito oduzet novac. Osim što je to s pravnog stanovišta potpuno neodrživo, to je neodrživo i s ekonomskog aspekta - zaključuju iz udruge.

Glavni prosvjedni zahtjevi su:

1. Vrhovni sud mora odmah i bez odlaganja donijeti potrebno pravno shvaćanje koje se tiče 55.000 obitelji s konvertiranim kreditima.

2. Vrhovni sud mora hitno donijeti i pravna shvaćanje o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Cipelcug 01.03.2023.

    Podrška Udruzi !

  • -Infinity- 01.03.2023.

    Osim što sada banke pljačkaju građane, znate li za zakon da ako ste socijalni slučaj koji treba nešto love od države da preživi od mjeseca do mjeseca, prije morate potpisati svoju KUĆU na državu i tek tada vam odobre crkavicu od socijale, DA,DAAA a nakon što umrete državi pripada vaša kuća!

Komentiraj...
Vidi sve komentare