News

Komentari 28

Dobronić otkrio novi zaplet u slučaju 'Franak': Odluka sudaca nije prošla mišljenje evidencije

Dobronić otkrio novi zaplet u slučaju 'Franak': Odluka sudaca nije prošla mišljenje evidencije

Kako je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda, rekao za N1, odluka Građanskog odjela Vrhovnog suda o tome da se potrošačima isplati samo kamata nije dobila odobrenje odjela evidencije

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić za emisiju Točka na tjedan na televiziji N1 otkrio je kako odluka o slučaju 'Franak' dobiva novi zaplet. Podsjetimo, građanski odjel Vrhovnog suda je 20. prosinca 2022. godine zauzeo kompromisni stav prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite nemaju pravo na obeštećenje preplaćene kamate i za preplaćeni tečaj, nego samo za zatezne kamate. Taj stav trebao je proći sustav evidencije odluka Vrhovnog suda, a kako je Dobronić sada rekao, mišljenje nije dobilo odobrenje tog odjela.

- Proces odlučivanja je još u tijeku. Mišljenje građanskog odjela koji je dobilo većinu nije prošlo odjel evidencije jer je odjel evidencije stavio primjedbe. Sad moramo vidjeti hoće li oni (suci građanskog odjela Vrhovnog suda op.a.) usvojiti te primjedbe ili će ustrajati na svome - istaknuo je Dobronić za N1.

To je informacija koju su i potrošači i banke čekali dva mjeseca. Na upit 24sata prošlog tjedna o tome kada će se znati odluka odjela evidencije i koji su rokovi dobili smo sljedeće odgovore.
- Odluke o kojima pitate prolaze kontrolu Službe evidencije sudske prakse, te kada taj postupak bude dovršen i kada odluke budu otpremljene sa suda javnost će biti obaviještena o zauzetim pravnim shvaćanjima. Za sada ne mogu prejudicirati kada će to biti, uglavnom, na tome se radi. Zakonom nisu propisani rokovi za donošenje odluke, osim što je novelom Zakona o parničnom postupku iz srpnja prošle godine propisano da je Vrhovni sud dužan donijeti odluku o reviziji u razumnom roku, a svakako u kraćem od dvije godine od dana primitka revizije. Ovaj rok je instruktivan – odgovorili su sa suda.

Sada je izgledno da slijedi nova pravna zavrzlama u slučaju koji traje godinama.

Najčitaniji članci