To je to što me zanima!

‘Ugrožavaju nam opstanak, smanjuju nam kvote za tune’

Prosvjed je pokrenut zbog novog pravilnika, kojim, tvrde, ostaju bez svojih dosadašnjih kvota, zbog čega je ugrožena egzistencija oko 200 ljudi
Vidi originalni članak

Udruga plivaričara tunolovaca, koju čini 19 članova od Zadra do Korčule s 19 brodova i 170 članova posade te povlasticama za ulov plavoperajne tune, održava prosvjed u zadarskoj gradskoj luci.

Prosvjed je pokrenut zbog novog pravilnika, kojim, tvrde, ostaju bez svojih dosadašnjih kvota, zbog čega je ugrožena egzistencija oko 200 ljudi.

- Pravilnici su takvi da, ako nismo ispunili kvotu, prisiljeni smo prepustiti tunolov uzgajivačima, a ministarstvo je određivalo tko može isploviti u tunolov. Mjesecima smo slali pisma ministru Tolušiću, oformila se i radna skupina, ali sastanak nismo održali - kazao je Edison Boško, predsjednik udruge. Dodao je da je do izlaska novog prijedloga Pravilnika o ribolovu plavoperajne tune (Thunnus thynnus) plivaricom tunolovkom, 19 brodova imalo 35 posto ukupne kvote RH.

- Po ovom novom Pravilniku sva nam se prava oduzimaju - stajalo je u najavi prosvjeda.

– U prijedlogu Pravilnika stoji da će se ovogodišnja kvota od 870 tona tune raspodijeliti po brodovima proporcionalno postocima u kojima su sudjelovali u ulovu u okviru dopuštenih kvota u prijašnje četiri godine. Pa je tako ta kvota raspodijeljena na 16 brodova u vlasništvu četiri tvrtke koje se bave uzgojem tuna. Svi drugi ostali su bez kvota. U prijedlogu Pravilnika stoji da su uvjeti za “prebacivanje” kvota s broda na brod pooštreni, a mogu se izvesti u slučaju teške havarije ili kvara u vrijeme ribolova, što moraju dokazati.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Usora1 17.04.2019.

    e kako bi bilo fino kad bi slavonci samo lovili svinje i onda ih lipo prodavali dalmatincima za prsute. izlov tune ogranicava se najvjerovatnije zbog prevelikog izlova, uzgajivaci imaju pak malo manji problem. vidim puno je povika na gen. gotovinu kojeg je prijatelj uzeo u partnerstvo ali njihov pelagos ni blizu nije najjaci igrac na jadranu. ono sto politicari i politikanti nece da uvide kao nas problem je jadranski gospodarski pojas koji je hrvatska morala vec davno proglasiti, ovako nam italijani maznu trecinu ulova pa se mozemo naslikavati kraj palagruze.

  • 7vuk777 16.04.2019.

    juće sam napisao da je general ,domoljub,profiter dobio pravo na tunolov jedini na jadranskoj obali i obrisan komentar,pitam se zasto,da vam nebi legionar došao u redakciju,a za ono sto sam napisao stojim,do rata golać,kao i čermak,rojs,krstičević,kotromanović,zagorac,rajić i dalje da ne nabrajam a danas kapitalci,treba znati domoljublje unovčiti,tko je jamio jamio

  • Makeba 15.04.2019.

    Bice Gotovina odreduje kvotu !

Komentiraj...
Vidi sve komentare