Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

‘Ugrožavaju nam opstanak, smanjuju nam kvote za tune’

Prosvjed je pokrenut zbog novog pravilnika, kojim, tvrde, ostaju bez svojih dosadašnjih kvota, zbog čega je ugrožena egzistencija oko 200 ljudi

U Zadru održan prosvjed tunolovaca
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
10 komentara

Udruga plivaričara tunolovaca, koju čini 19 članova od Zadra do Korčule s 19 brodova i 170 članova posade te povlasticama za ulov plavoperajne tune, održava prosvjed u zadarskoj gradskoj luci.

Prosvjed je pokrenut zbog novog pravilnika, kojim, tvrde, ostaju bez svojih dosadašnjih kvota, zbog čega je ugrožena egzistencija oko 200 ljudi.

- Pravilnici su takvi da, ako nismo ispunili kvotu, prisiljeni smo prepustiti tunolov uzgajivačima, a ministarstvo je određivalo tko može isploviti u tunolov. Mjesecima smo slali pisma ministru Tolušiću, oformila se i radna skupina, ali sastanak nismo održali - kazao je Edison Boško, predsjednik udruge. Dodao je da je do izlaska novog prijedloga Pravilnika o ribolovu plavoperajne tune (Thunnus thynnus) plivaricom tunolovkom, 19 brodova imalo 35 posto ukupne kvote RH.

- Po ovom novom Pravilniku sva nam se prava oduzimaju - stajalo je u najavi prosvjeda.

– U prijedlogu Pravilnika stoji da će se ovogodišnja kvota od 870 tona tune raspodijeliti po brodovima proporcionalno postocima u kojima su sudjelovali u ulovu u okviru dopuštenih kvota u prijašnje četiri godine. Pa je tako ta kvota raspodijeljena na 16 brodova u vlasništvu četiri tvrtke koje se bave uzgojem tuna. Svi drugi ostali su bez kvota. U prijedlogu Pravilnika stoji da su uvjeti za “prebacivanje” kvota s broda na brod pooštreni, a mogu se izvesti u slučaju teške havarije ili kvara u vrijeme ribolova, što moraju dokazati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message