To je to što me zanima!

Umro grof Drašković iz zadnjeg ogranka plemićke obitelji

Nakon Drugog svjetskog rata Draškovići su izgubili svoja tada nacionalizirana imanja u domovini i odselili u inozemstvo, te se konačno naselili u Güssingu u Austriji
Vidi originalni članak

U 97. godini preminuo je 30. prosinca 2019. godine grof dr. Karl Drašković, javio je bečkim Hrvatima dr.sc. Marijan Brajinović, austrijski ministar savjetnik u mirovini, osnivač i prvi predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva u Beču, čiji je član bio i pokojni dr. Drašković.

Drašković je preminuo u svom dvorcu u austrijskom Gradišću.

Draškovići su hrvatska plemićka obitelj koja je tijekom niza stoljeća imala značajnu ulogu u političkom, društvenom, gospodarskom i kulturnom životu hrvatskog naroda i hrvatske države. Dala je četiri hrvatska bana: Juraj II, Ivan II., Ivan III . i Ivan V.

POTRAGA U AUSTRIJI Misteriozna otmica plemkinje: Što se zapravo krije iza slučaja

Nakon Drugog svjetskog rata Draškovići su izgubili svoja tada nacionalizirana imanja u domovini i odselili u inozemstvo, među kojima je bio i dvorac Trakošćan koji je u vlasništvu obitelji bio tri i po stoljeća, te se konačno naselili u Güssingu u Austriji, piše Večernji list.

Grof dr. Karl Drašković bio je predstavnik posljednjeg preostalog ogranka ovog starog hrvatskog roda. 

Kao nositelj nasljednih prava, uspostavom samostalne Hrvatske otkupio je 1998. godine svoj nekadašnji posjed u Velikom Bukovcu kod Ludbrega. Bavio se je poljoprivrednim poduzetništvom zajedno sa sinom Nikolausom (51) kroz tvrtku Agroludbreg.

Nikolaus je inače oženjen s libijskom plemkinjom Rujom s kojom ima blizance Ivana Aleksandra i Mariju Alisar te mlađeg sina Karla koji je ime dobio ime po svom djedu koji je živio u Velikom Bukovcu.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Dijaspora 07.01.2020.

    A šta je sa dvorcem Trakošćan ????????????? jel to onaj što ga je kupio Čačić ????????? i zašto to nije vraćeno pravim vlasnicima ?????????????

  • 06.01.2020.

    Kako može biti posljednji kad ima sina koji ima sinove????

  • Miške 06.01.2020.

    Poznavao sam ga. Koncem 80. na molbu opatica iz Varaždina da istražim u arhivima grofa Draškovića porijeklo Julijane Drašković , njihove osnivačice, obratio sam mu se i dao mi je traženu dokumentaciju. Bio je vrlo susretljiv. Početkom 90. molio me za neke savjete u vezi ulaganjem u Hrvatsku i procjenu političkog stanja . Bio je gospodin, oženio švedsku groficu. Plemstvo je ostalo plemstvo. Kad se vozim pored Trakošćana, sjetim ga se. Počivao u miru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare