To je to što me zanima!

Umro je Hrvoje Šarinić, bivši premijer i Tuđmanov suradnik

Hrvoje Šarinić, nekadašnji hrvatski premijer, preminuo je u 83. godini. Bio je jedan od osnivača HDZ-a i dugo godina jedan od najbližih suradnika prvog  Franje Tuđmana...
Vidi originalni članak

U Zagrebu je u petak u 10,05 sati u Kliničkoj bolnici Sveti Duh nakon dugotrajne bolesti preminuo hrvatski političar Hrvoje Šarinić, doznaje se iz kruga obitelji.

Šarinić je rođen 17. veljače 1935. u Sušaku.  Nakon završetka gimnazije, 1952. upisuje Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Zagrebu, smjer mostogradnja. Po završetku studija odlazi u Francusku, gdje radi na izgradnji nuklearnih elektrana. 

U politiku je ušao krajem 1989. godine i jedan je od osnivača HDZ-a. Bio je blizak suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a od kolovoza 1992. do travnja 1993. obnašao je dužnost predsjednika Vlade. Nakon toga je u nekoliko navrata obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika.

Hrvoje Šarinić bio je i šef hrvatskog pregovaračkog tima za pregovore s pobunjenim Srbima, te je kasnije priznao da se deset puta tajno sastao sa Slobodanom Miloševićem. Obnašao je i poslove voditelja Povjerenstva Republike Hrvatske za odnose s UNPROFOR-om.

Potpisao je Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja i ugovorio izgradnju istarskog ipsilona s francuskom tvrtkom Bouygues.

Nakon Tuđmanove smrti i izbora održanih 3. siječnja 2000. godine, na kojima je dotadašnja oporba pobijedila HDZ i preuzela vlast, zajedno s Matom Granićem, Vesnom Škare-Ožbolt i Joškom Morićem izlazi iz HDZ-a i osniva Demokratski centar.

Idi na 24sata

Komentari 136

  • samoBalkan 18.11.2020.

    Koliko ja znam...a dosta znam...bio sam tu...jedan od glavnih krivaca pada vukovara...ratni profiter,covjek bez duse...rjetki su toliko stekli kao sto je on steko dok je grmilo...ali tako je kako je...vise srece u drugom zivotu narode...a njemu...ah laka mu pokradena zemljica nasa...

  • Feniks_1 26.07.2017.

    Da ga nije bilo, kao i najvećeg broja onih na komemoraciji, Hrvatska bi bila ugodnije mjesto za život.

  • japanokinez 23.07.2017.

    Šta jel to pokušavate reći kako on nije smio umrijeti?

Komentiraj...
Vidi sve komentare