Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
136 komentara

Umro je Hrvoje Šarinić, bivši premijer i Tuđmanov suradnik

Hrvoje Šarinić, nekadašnji hrvatski premijer, preminuo je u 83. godini. Bio je jedan od osnivača HDZ-a i dugo godina jedan od najbližih suradnika prvog  Franje Tuđmana...

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
136 komentara

U Zagrebu je u petak u 10,05 sati u Kliničkoj bolnici Sveti Duh nakon dugotrajne bolesti preminuo hrvatski političar Hrvoje Šarinić, doznaje se iz kruga obitelji.

Šarinić je rođen 17. veljače 1935. u Sušaku.  Nakon završetka gimnazije, 1952. upisuje Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Zagrebu, smjer mostogradnja. Po završetku studija odlazi u Francusku, gdje radi na izgradnji nuklearnih elektrana. 

U politiku je ušao krajem 1989. godine i jedan je od osnivača HDZ-a. Bio je blizak suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a od kolovoza 1992. do travnja 1993. obnašao je dužnost predsjednika Vlade. Nakon toga je u nekoliko navrata obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika.

Hrvoje Šarinić bio je i šef hrvatskog pregovaračkog tima za pregovore s pobunjenim Srbima, te je kasnije priznao da se deset puta tajno sastao sa Slobodanom Miloševićem. Obnašao je i poslove voditelja Povjerenstva Republike Hrvatske za odnose s UNPROFOR-om.

Potpisao je Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja i ugovorio izgradnju istarskog ipsilona s francuskom tvrtkom Bouygues.

Nakon Tuđmanove smrti i izbora održanih 3. siječnja 2000. godine, na kojima je dotadašnja oporba pobijedila HDZ i preuzela vlast, zajedno s Matom Granićem, Vesnom Škare-Ožbolt i Joškom Morićem izlazi iz HDZ-a i osniva Demokratski centar.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message