To je to što me zanima!

Umro Milan Bandić i pao HDZ u Zagrebu, pa USKOK kreće u akciju čišćenja gradske uprave

Morao je otići Milan Bandić i trebao je HDZ izgubiti koalicijsku vlast u Zagrebu da bi istražitelji Uskoka, nakon punih sedam godina, ponovno krenuli u čišćenje korupcije i kriminala u zagrebačkoj gradskoj upravi.
Vidi originalni članak

U jutrošnjoj akciji u zagrebačkoj gradskoj upravi Uskok je uhitio aktere zbog sumnje u djela počinjena koncem prošle i početkom ove godine.

Punih sedam godina nakon prvog uhićenja gradonačelnika Milana Bandića i točno do njegove smrti krajem veljače ove godine. 
Bila je to direktna posljedica odluke Ustavnog suda da se dvaput pritvorenog Milana Bandića, jednom i zbog utjecaja na svjedoke, vrati na dužnost gradonačelnika Zagreba, unatoč opasnosti od ponavljanja djela.

A ta djela, kako vidimo, ponavljala su se u Bandićevu okruženju sve do njegove smrti.

Ništa, dakle, nije omelo Bandića i njegove ljude u Zagrebu da i nakon uhićenja i podizanja optužnica nastave raditi po starom. Bez straha, bez panike, bez skrivanja. Kao da se ništa nije dogodilo. 

I kao da se u Bandićevu Zagrebu nije moglo drugačije raditi.

Kralj Adventa i HRT-a

Nije to, međutim, bila jedina zanimljivost u jutrošnjoj akciji Uskoka. Pored Bandićevih vozača, njegove šefice stručne službe i članice Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup, kao i slavnog "Kralja Adventa", uhićena je i jedna krupna riba, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Čelnik institucije koja je pod njegovim ravnanjem podizala tužbe protiv svojih novinara koji su se usudili javno progovoriti o korupciji, kriminalu, klijentelizmu i sukobu interesa na javnoj televiziji, a te tužbe su, prema izračunu HND-a, teške preko dva milijuna kuna.
Bačić je sada uhićen, neslužbeno se saznaje, zbog građevinskog projekta Vrtovi svjetla u Zagrebu.

To je osoba koja je, koliko bizarno to sada zvučalo, štitila ugled Hrvatske radiotelevizije od navodnih objeda njegovih vlastitih zaposlenika, vodila računa o čistoći Katedrale duha, pa makar pritom izazivala kritike međunarodnih medijskih organizacija, a sada je i sam završio u Uskokovoj mreži.

Pored čelnika Katedrale duha uhićen je i Denis Mohenski, organizator zagrebačkog Adventa, navodno najboljeg Adventa u Europi. 

A tu je i Ana Stavljenić Rukavina, godinama slavljena kao jedina ministrica koja je moralno podnijela ostavku zbog skandala, a sada je uhićena zbog namještanja natječaja kao Bandićeva uzdanica.

Tako izgledaju razvikani simboli Bandićeva Zagreba i HDZ-ove Hrvatske.

Nema HDZ-a ima Uskoka

Uhićenja u Zagrebu poklopila su se s odlaskom Milana Bandića i dolaskom novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, ali i s raskidom formalne koalicije Bandića i HDZ-a u glavnom gradu. Ni mjesec dana nakon što je HDZ izgubio vlast u Zagrebu, Uskok je upao u gradsku upravu.

Tajming je možda slučajno pogođen, ali je svakako simboličan.

Milan Bandić bio je uhićen u mandatu SDP-ove vlade i vraćen na funkciju odlukom HDZ-ova Ustavnog suda, a otkako je Bandić sklopio "žetončić" koaliciju s Plenkovićem, u metropoli nije bilo velikih antikorupcijskih uhićenja.

Čim je umro Bandić i pao HDZ, gledamo akcije u gradskoj upravi.

Ali još uvijek čekamo pravomoćne presude za uhićene prije sedam godina.

Novi gradonačelnik Tomislav Tomašević pozdravio je akciju Uskoka, a Sandra Benčić iz platforme Možemo poručila kako "oni sada imaju partnera u Gradskoj upravi". 

Obostrana korist

Korist je obostrana: Tomašević će vaditi Bandićeve kosture iz ormara i otvoriti vrata Poglavarstva istražiteljima, a Uskok i policija obavit će dobar dio akcije čišćenja gradskih hodnika od Bandićevih kadrova.

Bez toga Tomašević ne može preuzeti kontrolu nad Zagrebom.

Nakon prvih uhićenja u Bandićevoj gradskoj upravi prije sedam godina očekivanja javnosti bila su velika, jer je pravosuđe napokon dobilo politički mig da zagrize u veliki koruptivni aparat. Pa se narednih sedam godina ništa nije dogodilo: Bandić je vraćen na funkciju s koje je neosuđen i otišao, pravomoćnih presuda još uvijek nema, a s koruptivnom i kriminalnom praksom nastavilo se sve do ove godine.

Zato ne treba imati velika očekivanja niti nakon ovog vala uhićenja.

Hrvatsko pravosuđe je voda duboka.

Idi na 24sata

Komentari 116

  • MarijanGrdašić 03.07.2021.

    Hrvatsko sudstvo je odavno palo u ralje HDZ a, neka vas uhićenja ne varaju. I dalje će biti po starom. Uhićeni će postati pokajnici i male ribe će i dalje biti vađene iz "duboke vode", kapitalci u vrhu će i dalje ostati.

  • napiši 03.07.2021.

    Nikad ništa od Hrvatske dok ne očistimo novinarsku petu kolonu koja razara Hrvatsku iznutra...

  • zvone zvone 02.07.2021.

    Da pogledamo Bandić je bio pod predsjednik SDP-a ministri iz SDP-ove vlade pa ko je tu lud sve sama banda crvena

Komentiraj...
Vidi sve komentare