Obavijesti

News

Komentari 116

Umro Milan Bandić i pao HDZ u Zagrebu, pa USKOK kreće u akciju čišćenja gradske uprave

Umro Milan Bandić i pao HDZ u Zagrebu, pa USKOK kreće u akciju čišćenja gradske uprave

Morao je otići Milan Bandić i trebao je HDZ izgubiti koalicijsku vlast u Zagrebu da bi istražitelji Uskoka, nakon punih sedam godina, ponovno krenuli u čišćenje korupcije i kriminala u zagrebačkoj gradskoj upravi.

VIDEO

U jutrošnjoj akciji u zagrebačkoj gradskoj upravi Uskok je uhitio aktere zbog sumnje u djela počinjena koncem prošle i početkom ove godine.

Punih sedam godina nakon prvog uhićenja gradonačelnika Milana Bandića i točno do njegove smrti krajem veljače ove godine. 
Bila je to direktna posljedica odluke Ustavnog suda da se dvaput pritvorenog Milana Bandića, jednom i zbog utjecaja na svjedoke, vrati na dužnost gradonačelnika Zagreba, unatoč opasnosti od ponavljanja djela.

A ta djela, kako vidimo, ponavljala su se u Bandićevu okruženju sve do njegove smrti.

Ništa, dakle, nije omelo Bandića i njegove ljude u Zagrebu da i nakon uhićenja i podizanja optužnica nastave raditi po starom. Bez straha, bez panike, bez skrivanja. Kao da se ništa nije dogodilo. 

I kao da se u Bandićevu Zagrebu nije moglo drugačije raditi.

Kralj Adventa i HRT-a

Nije to, međutim, bila jedina zanimljivost u jutrošnjoj akciji Uskoka. Pored Bandićevih vozača, njegove šefice stručne službe i članice Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup, kao i slavnog "Kralja Adventa", uhićena je i jedna krupna riba, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Čelnik institucije koja je pod njegovim ravnanjem podizala tužbe protiv svojih novinara koji su se usudili javno progovoriti o korupciji, kriminalu, klijentelizmu i sukobu interesa na javnoj televiziji, a te tužbe su, prema izračunu HND-a, teške preko dva milijuna kuna.
Bačić je sada uhićen, neslužbeno se saznaje, zbog građevinskog projekta Vrtovi svjetla u Zagrebu.

To je osoba koja je, koliko bizarno to sada zvučalo, štitila ugled Hrvatske radiotelevizije od navodnih objeda njegovih vlastitih zaposlenika, vodila računa o čistoći Katedrale duha, pa makar pritom izazivala kritike međunarodnih medijskih organizacija, a sada je i sam završio u Uskokovoj mreži.

Pored čelnika Katedrale duha uhićen je i Denis Mohenski, organizator zagrebačkog Adventa, navodno najboljeg Adventa u Europi. 

A tu je i Ana Stavljenić Rukavina, godinama slavljena kao jedina ministrica koja je moralno podnijela ostavku zbog skandala, a sada je uhićena zbog namještanja natječaja kao Bandićeva uzdanica.

Tako izgledaju razvikani simboli Bandićeva Zagreba i HDZ-ove Hrvatske.

Nema HDZ-a ima Uskoka

Uhićenja u Zagrebu poklopila su se s odlaskom Milana Bandića i dolaskom novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, ali i s raskidom formalne koalicije Bandića i HDZ-a u glavnom gradu. Ni mjesec dana nakon što je HDZ izgubio vlast u Zagrebu, Uskok je upao u gradsku upravu.

Tajming je možda slučajno pogođen, ali je svakako simboličan.

Milan Bandić bio je uhićen u mandatu SDP-ove vlade i vraćen na funkciju odlukom HDZ-ova Ustavnog suda, a otkako je Bandić sklopio "žetončić" koaliciju s Plenkovićem, u metropoli nije bilo velikih antikorupcijskih uhićenja.

Čim je umro Bandić i pao HDZ, gledamo akcije u gradskoj upravi.

Ali još uvijek čekamo pravomoćne presude za uhićene prije sedam godina.

Novi gradonačelnik Tomislav Tomašević pozdravio je akciju Uskoka, a Sandra Benčić iz platforme Možemo poručila kako "oni sada imaju partnera u Gradskoj upravi". 

Obostrana korist

Korist je obostrana: Tomašević će vaditi Bandićeve kosture iz ormara i otvoriti vrata Poglavarstva istražiteljima, a Uskok i policija obavit će dobar dio akcije čišćenja gradskih hodnika od Bandićevih kadrova.

Bez toga Tomašević ne može preuzeti kontrolu nad Zagrebom.

Nakon prvih uhićenja u Bandićevoj gradskoj upravi prije sedam godina očekivanja javnosti bila su velika, jer je pravosuđe napokon dobilo politički mig da zagrize u veliki koruptivni aparat. Pa se narednih sedam godina ništa nije dogodilo: Bandić je vraćen na funkciju s koje je neosuđen i otišao, pravomoćnih presuda još uvijek nema, a s koruptivnom i kriminalnom praksom nastavilo se sve do ove godine.

Zato ne treba imati velika očekivanja niti nakon ovog vala uhićenja.

Hrvatsko pravosuđe je voda duboka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca