To je to što me zanima!

UN pozvao Ukrajinu i Rusiju da nastave pregovore u Turskoj

Turska je već dvaput bila domaćin izravnih pregovora dviju strana i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi sada organizirati sastanak na vrhu ruskog predsjednika Putina i ukrajinskog Zelenskog
Vidi originalni članak

UN je u četvrtak pozvao Rusiju i Ukrajinu da nastave pregovore u Turskoj koji su na mrtvoj točki, oslanjajući se na kontakte uspostavljene radi operacije evakuacije u Mariupolju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Operacije evakuacije civila koje su zajedno vodili ICRC i UN, ali i predaja branitelja u Azovstalju zadnjih dana "sigurno ne bi bili mogući bez suradnje vlasti Ruske Federacije i Ukrajine", rekao je UN-ov čelnik za krizne situacije Martin Griffiths na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

- Želim vjerovati da je činjenica da je ova suradnja razmjerno dobro funkcionirala, barem puno bolje nego ranijih tjedana, nešto na čemu možemo graditi- rekao je.

SNAŽNA PODRŠKA ZEMLJI Europska putnička komisija primila Ukrajinu u članstvo

- Moramo se uzdati u snagu dijaloga kako bi se zaustavio ovaj rat- istaknuo je, pozivajući na nastavak pregovora u kojima su sudjelovali ukrajinski i ruski diplomati pod turskim pokroviteljstvom.

- Moramo se vratiti- za pregovarački stol, istaknuo je Griffiths.

Turska je već dvaput bila domaćin izravnih pregovora dviju strana i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi sada organizirati sastanak na vrhu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog.

PRIZNAO DA JE UBIO CIVILA Tražili doživotni zatvor za Rusa kojem se sudi za ratne zločine

Martin Griffiths koji se vratio iz posjeta Afričkom rogu, gdje je dugotrajna suša gurnula ljude u krajnje siromaštvo i na rub gladi, naglasio je da se Ukrajini treba omogućiti izvoz njezinih žitarica.

Ukrajinske luke su pod ruskom blokadom, a Rusija pak ne može izvoziti svoje umjetno gnojivo zbog međunarodnih sankcija.

Ta dva čimbenika uvelike pridonose naglom skoku cijena hrane, rekao je Griffiths.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje

Taj izvoz je "potreban i mora biti brz, jer su ukrajinski silos puni od lanjske žetve, a nova se bliži", upozorio je UN-ov čelnik.

'NEMA PREČICE' Scholz je protiv brzog ulaska Ukrajine u Europsku uniju

- Rat u Ukrajini mora se zaustaviti iz mnogo razloga, ali dva su glavna: on utječe na žetvu i na sadnju, a svijetu je potreban mir u Ukrajini, što ukrajinski narod i zaslužuje- istaknuo je Griffiths.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare