To je to što me zanima!

Plenković: Napravili smo kvalitetan i jasan okvir koji će od 1. travnja ublažiti rast cijena

Plenković je istaknuo paket mjera koje je Vlada donijela u srijedu kojima se snižava PDV na plin i osnovne namirince kako bi se ublažio udar porasta cijena na građane
Vidi originalni članak

Predstavili smo ovaj tjedan veliki paket mjera od 4,8 milijardi kuna za ublažavanje cijena, prije svega struje i plina, kojim smo zaštitili sve naše sugrađane od poskupljenja. Mislim da smo s ovim sveobuhvatnim paketom, uz već ranije ograničenje cijena goriva, napravili vrlo kvalitetan i jasan okvir koji će od 1. travnja ublažiti rast cijena, poručio je na početku sjednice Andrej Plenković naglasivši kako su limitirali rast cijena struje na 9,6 posto, a plina na najviše do 20 posto.

PRATITE UŽIVO:

Bez Vladine intervencije, dodao je, cijena struje bi od 1. travnja narasla za 23, a plina za 76 posto.

- Još jednom pokazujemo spremnost da u ključnim trenucima napravimo mudru, odvažnu, pravovremenu državnu intervenciju u korist građana i gospodarstva - rekao je. 

PLAN ZA ENERGETSKI UDAR Što se nalazi u Vladinom paketu mjera? Subvencije za plin za sve, vaučeri, smanjenje PDV-a...

Potpisan ugovor za dovršetak 11 kilometara autoceste do Siska

Podsjetio je i na dvodnevni posjet Bruxellesu gdje je, kako je istaknuo, kvalitetnom argumentacijom uspio od EK dobiti produženje roka za iskoristivost EU sredstava iz Fonda solidarnost za obnovu od potresa do lipnja iduće godine.

OBNOVA Andrej Plenković: 'Dva su razloga zašto je Hrvatska dobila odgodu od Europske komisije'

- Apeliram na sve da se učine širi napori i očekujem intenzivan rad i dinamiku obnove - poručio je. 

Neposredno prije sjednice Vlade, dodao je, potpisan je ugovor za izgradnju preostalih 11 kilometara autoceste A11 Lekenik- Sisak. 

- Projekt je vrijedan 280 milijuna kuna, a trebao bi biti završen do kraja našeg mandata i na taj način pružiti ogroman razvojni i prometni impuls za cijelu Sisačko-moslavačku županiju - istaknuo je. 

Epidemija: Imamo pad od 32 posto u odnosu na tjedan ranije

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o epidemiološkoj situaciji.

- Danas imamo 3599 zaraženih na PCR testovima te 1565 na BAT testovima, što je pad od gotovo 32 posto u odnosu na tjedan ranije. Broj hospitaliziranih pada, kao i novozaraženih, ali broj preminulih i dalje je visok - poručio je.
Na bolničkom liječenju je 1837 pacijenata, a na respiratoru 128.

- To je najmanje od druge polovine listopada prošle godine - naglasio je. 

Razina procijepljenosti još uvijek je nedovoljno visoka, dodao je, stoga se kreće s novim aktivnostima.

- Naglasak se stavlja na starije i nemoćne, posebno u onim općinama u kojima je obuhvat cijepljenih manje od 40 posto - rekao je.

Donacija 566.428 doza cjepiva Africi

Vlada je donijela odluku o upućivanju humanitarne pomoći Africi te ostalim državama u potrebi donacijom 566.428 doza cjepiva protiv bolesti Covid-19.

Vlada je prihvatila i prijedlog Europske komisije da se neiskorišteni dio financijskog doprinosa Instrumenta za hitnu potporu, u iznosu od 346,9 milijuna eura, iskoristi za nabavu cjepiva za treće zemlje putem COVAX mehanizma.

A usvojen je i zaključak za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje Covid-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.

Procijenjena potreba za tim lijekom u Hrvatskoj za veljaču i ožujak je ukupno četiri tisuće doza, a Vlada je ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić da ih naruči.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • nikola61 18.02.2022.

    A na 1.travnja ce nam reci- 1.apriiilll

  • Selo_malo 18.02.2022.

    Jako kvalitetan, a prethodno ste napravili jasan i kvalitetan okvir dubokog siromaštva

  • 18.02.2022.

    A do tada tko preživi pričat će.

Komentiraj...
Vidi sve komentare