To je to što me zanima!

Plenković: Pozivam sve koji neopravdano dižu cijene da to prestanu i da ih vrate na staro

Na današnjem dnevnom redu Vlade su odluke o financiranju lokalnih samouprava, školstva, financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove, domove za starije i vatrogasce
Vidi originalni članak

Imali smo politički zanimljiv tjedan, imamo dva nova člana Branka Bačića i Šimu Erlića, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, koja je i prva za novi dvojac. 

Bačić je, podsjetimo, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, a Erlić ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

UŽIVO SA SJEDNICE VLADE:

Podsjetio je Plenković kako je Vlada i ovog tjedna reagirala po pitanju cijene goriva naglasivši kako je litra, zahvaljujući upravo Vladi, jeftinija 25 do 30 centi. 

- I dalje pridonosimo ekonomskom i socijalnom standardu građana i pomažemo gospodarstvo - poručio je.

Istaknuo je kako je posljednja dva dana boravio u Davosu na gospodarskom forumu.

- Ono što je na globalnoj razini važno iz niza razgovora s najutjecajnijim ljudima je da su svi konstatirali kako unatoč svim teškoćama izazvanima ruskom agresijom na Ukrajinu i velikim izazovima i svijet i Europa, a možemo reći, i Hrvatska dobro prebrodila 2022. uz veliki angažman i pakete mjera koje smo donosili te da u gospodarskom i socijalno m smislu, unatoč određenim najavama usporavanja globalne ekonomije, ipak prevladavaju dosta bolji i optimističniji tonovi nego što je to bilo prije otprilike mjesec, dva - rekao je Plenković naglasivši kako će Europska središnja banka činiti maksimalne napore da se smanji aktualna stopa inflacije.

U tom smislu se osvrnuo na situaciju s cijenama u našim trgovačkim lancima, koje divljaju posebno nakon uvođenja eura, i istaknuo kako Državni inspektorat, porezna i carinska uprava nastavljaju s nadzorom.

- Državni inspektorat danas je objavio novo detaljno izvješće o provedenim nadzorima i utvrđenim kaznama i dalje pozivam sve one koji su neopravdano dizali cijene da ih vrate na razinu od prije 1. siječnja - poručio je.

Planovi novog ministra zaduženog za obnovu

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved po običaju je izvijestio što se do sad učinilo po pitanju obnove, a kao najodgovorniji u narednom razdoblju obratio se i Bačić, koji je još jednom zahvalio premijeru na ukazanom povjerenju.

- Svjestan sam da naši sugrađani na potresom oštećenom području očekuju da se obnova ubrza i da se čim prije vrate u svoje kuće - istaknuo je ponovivši tri prioriteta u planu obnove.

- Prvi je da do kraja lipnja u potpunosti iskoristimo 1,3 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti, kojima se financira obnova objekata javne namjene i javna infrastruktura. Do kraja mjeseca, s 1. veljače će stupiti na snagu protokol kojeg dovršavamo i kojim ćemo, kad je riječ o Fondu solidarnosti, ubrzati trošenje sredstava, plaćanje sredstava krajnjim korisnicima i kontrolu sredstava. Drugi prioritet se odnosi na naše sugrađane koji još uvijek žive u kontejnerskim jedinicama, naš je cilj sve ih zbrinuti prije iduće zime kroz šest modela zbrinjavanja, o čemu će više kad izmijenimo Zakon. I treći je maksimalno ubrzanje obnove - naveo je. 

Najavio je kako će izmjene Zakona uputiti u javno savjetovanje već početkom idućeg tjedna. 

- Smanjit ćemo broj sudionika u procesu obnove i za 40 posto u postupku početka radova smanjiti potrebnu dokumentaciju, koje je do sada otežavala sam proces obnove. Već su pripremljene izmjene Zakona o ustrojstvu središnjih državnih tijela kojima ćemo objediniti Središnji državni ured za obnovu i Fond za obnovu s Ministarstvom - istaknuo je dodavši kako bi bi na Vladi kroz 15 dana trebali imati oba prijedloga zakona, koja će u Sabor ići po hitnom postupku.

- Idući tjedan ćemo otvoriti radove na jednoj višestambenoj zgradi i 18 gradilišta za izgradnju zamjenskih kuća, isključivo za naše sugrađane koji su u kontejnerima. To je prioritet. Naš je cilj da već u veljači utvrdimo oko 70-ak gradilišta koja su isključivo namijenjena za zamjenske kuće za one koji žive u kontejnerima - najavio je Bačić otkrivši i kako je dao nalog Državnim nekretninama da urede, obnove sve stanove na prostoru Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije, koji će se dati građanima kao adekvatniji smještaj, ali i APN-u da već pokrenu razgovore sa županima.

- Vjerujem da bi na taj način već kroz veljaču mogli ispuniti pretpostavke da doista taj proces obnove i ubrzamo - poručio je Bačić.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila, između ostalog, uredbu o načinu financiranja decentraliziranih funkcija te izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za ovu godinu, kao i odluke o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba u ovoj godini u području osnovnog i srednjeg školstva,  o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove, za decentralizirano financiranje domova za starije osobe te za financiranje rashoda javnih vatrogasnih postrojbi.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Razum999 20.01.2023.

    Pozovite i banke koje najavljuju dizanje kamata zbog uvođenja Eura !!aa to nebu išlo prpa!!

  • 20.01.2023.

    Nema reformi, dižu si plaće kad i koliko žele, rade šta hoće i sad on nekoga poziva, proziva….nestvarno.

  • Oksimoron_1 20.01.2023.

    Zovi, samo zovi. Jače zovi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare