Obavijesti

News

Komentari 29

Plenković: Pozivam sve koji neopravdano dižu cijene da to prestanu i da ih vrate na staro

Plenković: Pozivam sve koji neopravdano dižu cijene da to prestanu i da ih vrate na staro

Na današnjem dnevnom redu Vlade su odluke o financiranju lokalnih samouprava, školstva, financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove, domove za starije i vatrogasce

VIDEO

Imali smo politički zanimljiv tjedan, imamo dva nova člana Branka Bačića i Šimu Erlića, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, koja je i prva za novi dvojac. 

Bačić je, podsjetimo, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, a Erlić ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

UŽIVO SA SJEDNICE VLADE:

Podsjetio je Plenković kako je Vlada i ovog tjedna reagirala po pitanju cijene goriva naglasivši kako je litra, zahvaljujući upravo Vladi, jeftinija 25 do 30 centi. 

- I dalje pridonosimo ekonomskom i socijalnom standardu građana i pomažemo gospodarstvo - poručio je.

Istaknuo je kako je posljednja dva dana boravio u Davosu na gospodarskom forumu.

- Ono što je na globalnoj razini važno iz niza razgovora s najutjecajnijim ljudima je da su svi konstatirali kako unatoč svim teškoćama izazvanima ruskom agresijom na Ukrajinu i velikim izazovima i svijet i Europa, a možemo reći, i Hrvatska dobro prebrodila 2022. uz veliki angažman i pakete mjera koje smo donosili te da u gospodarskom i socijalno m smislu, unatoč određenim najavama usporavanja globalne ekonomije, ipak prevladavaju dosta bolji i optimističniji tonovi nego što je to bilo prije otprilike mjesec, dva - rekao je Plenković naglasivši kako će Europska središnja banka činiti maksimalne napore da se smanji aktualna stopa inflacije.

U tom smislu se osvrnuo na situaciju s cijenama u našim trgovačkim lancima, koje divljaju posebno nakon uvođenja eura, i istaknuo kako Državni inspektorat, porezna i carinska uprava nastavljaju s nadzorom.

- Državni inspektorat danas je objavio novo detaljno izvješće o provedenim nadzorima i utvrđenim kaznama i dalje pozivam sve one koji su neopravdano dizali cijene da ih vrate na razinu od prije 1. siječnja - poručio je.

Planovi novog ministra zaduženog za obnovu

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved po običaju je izvijestio što se do sad učinilo po pitanju obnove, a kao najodgovorniji u narednom razdoblju obratio se i Bačić, koji je još jednom zahvalio premijeru na ukazanom povjerenju.

- Svjestan sam da naši sugrađani na potresom oštećenom području očekuju da se obnova ubrza i da se čim prije vrate u svoje kuće - istaknuo je ponovivši tri prioriteta u planu obnove.

- Prvi je da do kraja lipnja u potpunosti iskoristimo 1,3 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti, kojima se financira obnova objekata javne namjene i javna infrastruktura. Do kraja mjeseca, s 1. veljače će stupiti na snagu protokol kojeg dovršavamo i kojim ćemo, kad je riječ o Fondu solidarnosti, ubrzati trošenje sredstava, plaćanje sredstava krajnjim korisnicima i kontrolu sredstava. Drugi prioritet se odnosi na naše sugrađane koji još uvijek žive u kontejnerskim jedinicama, naš je cilj sve ih zbrinuti prije iduće zime kroz šest modela zbrinjavanja, o čemu će više kad izmijenimo Zakon. I treći je maksimalno ubrzanje obnove - naveo je. 

Najavio je kako će izmjene Zakona uputiti u javno savjetovanje već početkom idućeg tjedna. 

- Smanjit ćemo broj sudionika u procesu obnove i za 40 posto u postupku početka radova smanjiti potrebnu dokumentaciju, koje je do sada otežavala sam proces obnove. Već su pripremljene izmjene Zakona o ustrojstvu središnjih državnih tijela kojima ćemo objediniti Središnji državni ured za obnovu i Fond za obnovu s Ministarstvom - istaknuo je dodavši kako bi bi na Vladi kroz 15 dana trebali imati oba prijedloga zakona, koja će u Sabor ići po hitnom postupku.

- Idući tjedan ćemo otvoriti radove na jednoj višestambenoj zgradi i 18 gradilišta za izgradnju zamjenskih kuća, isključivo za naše sugrađane koji su u kontejnerima. To je prioritet. Naš je cilj da već u veljači utvrdimo oko 70-ak gradilišta koja su isključivo namijenjena za zamjenske kuće za one koji žive u kontejnerima - najavio je Bačić otkrivši i kako je dao nalog Državnim nekretninama da urede, obnove sve stanove na prostoru Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije, koji će se dati građanima kao adekvatniji smještaj, ali i APN-u da već pokrenu razgovore sa županima.

- Vjerujem da bi na taj način već kroz veljaču mogli ispuniti pretpostavke da doista taj proces obnove i ubrzamo - poručio je Bačić.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila, između ostalog, uredbu o načinu financiranja decentraliziranih funkcija te izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za ovu godinu, kao i odluke o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba u ovoj godini u području osnovnog i srednjeg školstva,  o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove, za decentralizirano financiranje domova za starije osobe te za financiranje rashoda javnih vatrogasnih postrojbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.