To je to što me zanima!

Plenković: 'Uvodimo novi porez za firme, prekomjerna dobit u krizi nije moralno prihvatljiva'

Plenković je na sjednici vlade najavio uvođenje posebnog poreza na dobit
Vidi originalni članak

Vlada će snažnom intervencijom koji je pripremila zaštiti građane i gospodarstvo, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade na kojoj je prvih 20 točaka dnevnog reda posvećene paketu pomoći. 

Osim mjera koje smo već pobrojali u prošlim člancima, Plenković je najavio da će predložiti Saboru poseban porez na dobit, a Ministarstvo financija je u fazi razrade prijedloga. Dodatno će se oporezivati ona poduzeća koja ostvaruju značajnu razinu dobit i čija je dobit značajno porasla u odnosu na razdoblje prije izvanrednih okolnosti.

- To je načelo pravednosti radi ravnomjerne raspodjele tereta krize. Svatko mora dati doprinos, jer ovo nije vrijeme prekomjerne dobiti - poručio je Plenković.

- Ona nije moralno prihvatljiva - zaključio je.

 

 

Plenković je rekao da Ministarstvo financija tek priprema, pa još nisu poznati iznosi s koliko će se takva dodatna dobit oporezivati i kako će se pratiti. Osnovna ideja koja postoji i na razini EU je da se dodatno oporezuje tvrtka koja je takvu dobit ostvarila samo na osnovu krize. Primjerice, ako Ini nije niti kunu porastao trošak crpljenja plina, a zbog krize plin ne prodaje za 20 nego za 200 eura po megavatsatu, onda bi to trebao biti dodatni predmet oporezivanja.

Ili ako proizvođaču suncokreta nije porastao trošak i već ima zasađena polja, ali zbog manjeg izvoza Ukrajine, cijena suncokreta ode u nebo, on će, prodavajući po tržišnoj cijeni, ostvariti znatno veće zarade nego inače.

Naravno, bit će izuzetno važno kako će se to pratiti i koje će se stope postaviti.

Sada se dobit u Hrvatskoj oporezuje s 18 posto za tvrtke s prihodom preko 7,5 milijuna kuna, a za one ispod tog praga, porez iznosi 10 posto ostvarene bruto dobiti.

Više o mjerama koje je Plenković danas predstavio čitajte OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • monoma1@ 08.09.2022.

    Šta je Hepom,hrvatskim šumama i ostalim državnim firmama koje ostvaruju ogromnu dobit?

  • mily 08.09.2022.

    prekomjerna dobit? Da li se to podrazumijeva i ,,dobit,, hdz -ove pljačke?

  • MarijanGrdašić 08.09.2022.

    Nema tu nikakvog socijalizma uglavnom priče koje se ionako neće provoditi. Radi se o velikim partnerima vladajućoj kliki i to je to. Veliki lopovi se štite bolje od ličkih medvjeda, eto počeli su puštati na slobodu One koji su zamračili milijardu... Sanader je beba za njih. Ekstra dobit u mnogim slučajevima završit će u džepovima politike.

Komentiraj...
Vidi sve komentare