Obavijesti

News

Komentari 155

UŽIVO Plenković objavio nove cijene struje i plina za građane, ograničava se i cijena namirnica

UŽIVO Plenković objavio nove cijene struje i plina za građane, ograničava se i cijena namirnica

Vlada će snažnom intervencijom koji je pripremila zaštiti građane i gospodarstvo, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade na kojoj je prvih 20 točaka dnevnog reda posvećene paketu pomoći

VIDEO

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković uvodno će predstaviti veliki paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena. 

Prvih 20 točaka dnevnog reda tiču se provedbe tih mjera, a među njima su, uz ostalo, uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda te zaključak u vezi s izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak radi povećanja iznosa neoporezivih primitaka.

Vlada će snažnom intervencijom koji je pripremila zaštiti građane i gospodarstvo, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade na kojoj je prvih 20 točaka dnevnog reda posvećene paketu pomoći. Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja. Ključni razlog je ruska invazija na Ukrajinu koja je izazvana i poremećaje s cijenom hrane i energenata. Tu su i klimatske promjene koje su sve izraženije. Također vidjeli smo da zbog nastavka pandemije Kina je značajno usporila proizvodnju pa je došlo do poremećaja trgovine', pobrojao je premijer.

- Paket je snažan, pravedan  i sveobuhvatan - poručio je.
 

Prvi dio paketa je ublažavanje rasta cijene električne energije koja će vrijediti od 1. listopada do 31. ožujka. Ide se na  ograničene cijene električne energije za kućanstva po prosječnoj cijeni od 59 eura/MWh za polugodišnju potrošnju do 2500 kWh.

- Tko bude trošio manje, plaćat će nizu cijenu. Oni koji potroše više, idu u viši cjenovni razred - rekao je.
Za taj viši razred prosječna cijena je 88 eura/MWh. Za javne ustanove i neprofitne organizacije napravljena je nova kategorizacija.

- Smatramo da u ovakvim okolnostima niz subjekata ne možemo tretirati kao gospodarske subjekte. To su škole, vjerske zajednice, gradovi, općine, komunalna poduzeća, vrtići, koji imaju drugu svrhu. Njima smo osigurali univerzalnu struju, koja je malo više od cijene za kućanstva - kazao je premijer. Oni će plaćati 62 eura MWh jer Vlada je stava da škole, vrtići, bolnice moraju moći normalno funkcionirati.

Gradacija cijene struje napravljena je i za gospodarstvo ovisno o potrošnji.

- Cijene za kućanstva fiksirane su do 1. travnja 2023. godine, dakle građani mogu ostati mirni - rekao je Plenković.

- Ograničit ćemo i cijene pojedinih prehrambenih proizvoda - dalje navodi Plenković.

Limitira se jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, glatko brašno, oštro brašno, bijeli kristal šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i miješano mljeveno meso. Povećavaju se socijale naknade, a 690.0000 umirovljenika može očekivati jednokratnu naknadu kao pomoć, a visina pomoći ovisit će o iznosu mirovine, a najniže mirovine povećat će se za 3 posto. Rastu i naknade za korisnike dječjeg doplatka.

Za studente je pripremljeno 2000 dodatnih stipendija, a sa studentskim centrima će se dogovoriti da ne dođe do poskupljenja studentskih obroka.

Povećavaju se i neoporezivi primici za zaposlene kako bi se otvorio prostor poslodavcima za stimulaciju zaposlenika, a riječ je o prigodnim nagradama, novčanim nagradama za radne rezultate, dar za djecu, naknadu za prehranu zaposlenih, naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe.

Povećavaju se i sredstva za program "Zaželi - program zapošljavanja žena", a pripremljene su potporw za poljoprivrednike i za ribare. Potporu od 1,47 kuna po litri dizela mogu očekivati prijevoznici, a za energetsku učinkovitost kuća i višestambenih zgrada, potpore su gotovo milijardu kuna. Poticat će se i izgradnja sunčanih elektrana, izgradnja toplinskih stanica, a ukida se i PDV na isporuku i izgradnju solarnih ploča.

Premijer je kazao kako su mjere pomoći građanima i gospodarstvo do sada iznosile 6,3 posto BDP-a.

- Samo da shvatimo koliko je Vlada intervenirala da bi ljudi mogli normalno živjeti - kazao je Plenković
Paket mjera koji je Vlada donijela težak je 20,988 milijardi kuna.

Vjeruje da će ovaj paket odgovoriti na izazove koji su pred nama.

- Paket će zaštititi građane, cijeli javni i nevladin sektor, hrvatske firme. Nitko nije ostavljen po strani. Omogućit ćemo mirnu i predvidljivu jesen i zimu -  kazao je premijer. Šaljemo poruku o odgovornosti i poruku štednje energije, računamo na racionalno ponašanje baš svakog pojedinca. Plenković je najavio da će predložiti Saboru poseban porez na dobit, a Ministarstvo financija je u fazi razrade prijedloga. Dodatno će se oporezivati ona poduzeća koja ostvaruju značajnu razinu dobit i čija je dobit značajno porasla u odnosu na razdoblje prije izvanrednih okolnosti.

- To je načelo pravednosti radi ravnomjerne raspodjele tereta krize. Svatko mora dati doprinos, jer ovo nije vrijeme prekomjerne dobiti' - poručio je Plenković.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...