To je to što me zanima!

Valutna klauzula je ništetna: Odštete idu do 15 mlrd. kuna

Dosad su presuđene ništetne kamatne stope, sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima, što znači da građani privatnim tužbama  mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora, kaže Smajo...
Vidi originalni članak

Visoki trgovački sud presudio je ništetnost valutne klauzule - potvrda prvostupanjske odluke suca Dobronića povijesna je pobjeda udruge Franak!  - prokomentirao je za Večernji list Denis Smajo, čelnik Franka.

Presuda je, kaže, prije dva dana otpremljena odvjetnicima Franka, Nicole Kwiatkowski i Nikši Valjalu, te čekaju da je službeno dobiju.

- To znači kompletnu pobjedu: dosad su presuđene ništetne kamatne stope, sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima, što znači da građani privatnim tužbama  mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora o kreditima u švicarskim francima - poručio je Smajo.

Odštete koje bi mogli dobiti od banaka u Franku  procjenjuju na 10 do 15 milijardi kuna.

Ukratko, sud je utvrdio da su ugovorne odredbe kojima se glavnica veže za valutu švicarski franak prosječnom potrošaču nerazumljive, nepoštene pa prema tome ništetne jer su banke prije i u vrijeme zaključivanja ugovora propustile informirati potrošače o četiri činjenice: o općem riziku vezanom uz svaku valutnu klauzulu, o činjenici da je rizik intervalutarnih promjena u valutnoj klauzuli vezanoj za švicarski franak neusporedivo veći u odnosu na isti takav rizik u valutnoj klauzuli vezanoj uz euro ( jer se tečajna politika Hrvatske narodne banke temelji na održavanju stabilnog nominalnog tečaja kune prema euru, dok tečaj svih ostalih valuta u odnosu na kune nije pod kontrolom HNB-a, što proizlazi iz potvrde HNB-a od 7. lipnja 2013.), o tome da je rast tečaja švicarskog franka u kontekstu skorog uvođenja EURO zone gotovo potpuno izvjestan te o povećanom riziku koji donosi istovremeno ugovaranje valutne klauzule i promjenjive kamatne stope.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • Medici 12.07.2018.

    Svaka čast. No, moram postaviti pitanje što je s ljudima koji su dizali kredite u eurima? Jesu li oni bili budale koji su barem donekle razmišljali drugačije jer su bili svjesni da povoljnije kamate za kredite u svicarcima neće dugo trajati? Isprike ako se ovo odnosi i na njih, što bi po meni bilo ispravno i pravedno. Hvala Bogu nemam kredit više i nikada ga neću ni uzimati.

  • 11.07.2018.

    Aleksića za guvernera HNB! ;)

  • ljubica ljubičica_1 11.07.2018.

    Osobno sam bila sudužnik za stabeni kredit u francima.Pošro osoba kojoj sam bila sudužnik nije mogla plaćat ratu ja sam otplatila cjeli kredit kada je švicarac bija skoro na 7kuna.Hoćeli osoba kojoj sam ja otplatila kredit ko sudužnik moći dobit povrat kamata ako tuži banku PBZ.To bi voljela jer ta osoba je ostala bez posla i morala je prodat taj stan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare