Obavijesti

News

Komentari 55

Valutna klauzula je ništetna: Odštete idu do 15 mlrd. kuna

Valutna klauzula je ništetna: Odštete idu do 15 mlrd. kuna
1

Dosad su presuđene ništetne kamatne stope, sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima, što znači da građani privatnim tužbama  mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora, kaže Smajo...

VIDEO

Visoki trgovački sud presudio je ništetnost valutne klauzule - potvrda prvostupanjske odluke suca Dobronića povijesna je pobjeda udruge Franak!  - prokomentirao je za Večernji list Denis Smajo, čelnik Franka.

Presuda je, kaže, prije dva dana otpremljena odvjetnicima Franka, Nicole Kwiatkowski i Nikši Valjalu, te čekaju da je službeno dobiju.

- To znači kompletnu pobjedu: dosad su presuđene ništetne kamatne stope, sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima, što znači da građani privatnim tužbama  mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora o kreditima u švicarskim francima - poručio je Smajo.

Odštete koje bi mogli dobiti od banaka u Franku  procjenjuju na 10 do 15 milijardi kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ukratko, sud je utvrdio da su ugovorne odredbe kojima se glavnica veže za valutu švicarski franak prosječnom potrošaču nerazumljive, nepoštene pa prema tome ništetne jer su banke prije i u vrijeme zaključivanja ugovora propustile informirati potrošače o četiri činjenice: o općem riziku vezanom uz svaku valutnu klauzulu, o činjenici da je rizik intervalutarnih promjena u valutnoj klauzuli vezanoj za švicarski franak neusporedivo veći u odnosu na isti takav rizik u valutnoj klauzuli vezanoj uz euro ( jer se tečajna politika Hrvatske narodne banke temelji na održavanju stabilnog nominalnog tečaja kune prema euru, dok tečaj svih ostalih valuta u odnosu na kune nije pod kontrolom HNB-a, što proizlazi iz potvrde HNB-a od 7. lipnja 2013.), o tome da je rast tečaja švicarskog franka u kontekstu skorog uvođenja EURO zone gotovo potpuno izvjestan te o povećanom riziku koji donosi istovremeno ugovaranje valutne klauzule i promjenjive kamatne stope.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.