To je to što me zanima!

'Vatra je bila visoka 50 metara, okružila je i nas, i naš kamion'

Jedan od pripadnika DVD-a Solin ispričao je kako su se prilikom gašenja požara kod Šibenika našli u vatrenom obruču. Skoro su ostali bez svoje 'petice', kamiona s kojim idu na intervencije. Srećom, sve je dobro prošlo
Vidi originalni članak

Ma, ne znam zašto toliko interes medija, nama je to gotovo svakodnevni posao. Spasi ljude, spasi imovinu, čuvaj sebe i braću na terenu, bude ti neugodno od naslova poput “heroji”... - kaže nam skromno vatrogasac Jurica Džaja iz DVD-a Solin.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

On je jedan od članova posade navalnog vozila br. 5, a u njemu se Jurica sa svojim kolegama zatekao u vatrenom obruču pri gašenju velikog požara kod Šibenika proteklog vikenda. Ipak, kroz razgovor priznaje da je šumski požar u Bilicama te zaseocima pored njih bio prilično opasan.

- Svaka intervencija je specifična. Ovdje je gorjela gusta borova šuma, a puhao je neki “divlji” vjetar, nije radio u našu korist definitivno. Morali smo se direktno naći s vatrom, lice u lice, nismo je mogli pratiti nego je zaustavljati kad krene prema tebi. Bila je ogromna količina dima te velika vatra, “lepuri” i iskre od vatre su “prebacivali” koje nismo mogli vidjeti od dima, po noći. Kod takvih uvjeta je prioritet braniti kuće, nemoguće je bilo što drugo raditi - rekao je vatrogasac Jurica te dodao kako su oni branili naselje Dumovići.

- Čovjeku koji se bavi stočarstvom smo branili stoku, ima cijeli štagalj s prascima, janjcima, tukama, puno sijena! Jednoj kući je nagorjelo krovište, a drugom mještaninu su planula drva, najmanje pet metara kubičnih koja je nasjekao za zimu. Morao ih je raskopavati rukama da mu ne bi sve izgorjelo, a ostatak smo spasili, kao i tko zna koliko maslinika, vinograda... - govori Jurica, opisujući potom najkritičnije trenutke intervencije kod Šibenika, kada ih je vatra skoro “pregazila” oko dva sata poslije ponoći.

SUSJEDI: 'MOGLO SE TO OČEKIVATI' Selo zapalila 8 puta: 'Vatra me budila svaku noć, sve bi gorilo'

- Plameni jezici su u pojedinim trenucima dosezali 50 metara. Tu moraš sebe zaštititi, zauzmeš se za spašavanje i objekte onoliko koliko možeš. Jer postoji opasnost da se od dima motor kamiona ugasi, a to je onda veliki problem. Vrućina, dim, ugrožavali su sve, u jednom trenutku smo se nakratko sklonili kod stražnje gume cisterne, nije bilo druge. Ovaj prostor za cijevi i opremu je bio pun pepela, jedan trenutak je bilo pitanje hoćemo li ostati bez “petice”, pješice spašavati živu glavu. Ali, sve u svemu dobro je, svi smo živi i zdravi. Vratili smo se, evo oprali kamion, sredili ga i sad smo spremni za iduće intervencije. - zaključuje naš sugovornik nesmanjenim entuzijazmom.

PUSTOŠ KOD ŠIBENIKA Stravične scene nakon požara: Vatra poharala sve pred sobom

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 30.07.2019.

    I sad nakon svega kad su i piromanku uhapsili i otkrili hoće li se saznati njeno ime i prezime pa da vidimo dali nam Srbi i dalje pale lijepu našu ili to rade i domoljubi.

  • 30.07.2019.

    "Ma, ne znam zašto toliko interes medija,..bude ti neugodno od naslova poput “heroji”.".. e pa baš to.. dečki pogasili požar i svaka im čast..ali čemu više pumpate to herojstvo..?? malo ,malo pa je nešto herojstvooo..nekakvi heroji tipa.. sječam se jednog članka.. policajci su pomogli jednoj majci odnjeti kolica s bebom po stepenicama.. a vi udri slike i lupati naslove.. heroji pa heroji.. dok ih nisu svi popljuvali.. a oni ni krivi ni dužni samo su htjeli pomoči.. evo to se i s vatrogascima pomalo događa..

Komentiraj...
Vidi sve komentare