Obavijesti

News

Komentari 2

'Vatra je bila visoka 50 metara, okružila je i nas, i naš kamion'

'Vatra je bila visoka 50 metara, okružila je i nas, i naš kamion'
5

Jedan od pripadnika DVD-a Solin ispričao je kako su se prilikom gašenja požara kod Šibenika našli u vatrenom obruču. Skoro su ostali bez svoje 'petice', kamiona s kojim idu na intervencije. Srećom, sve je dobro prošlo

VIDEO

Ma, ne znam zašto toliko interes medija, nama je to gotovo svakodnevni posao. Spasi ljude, spasi imovinu, čuvaj sebe i braću na terenu, bude ti neugodno od naslova poput “heroji”... - kaže nam skromno vatrogasac Jurica Džaja iz DVD-a Solin.

Pokretanje videa...

01:27

On je jedan od članova posade navalnog vozila br. 5, a u njemu se Jurica sa svojim kolegama zatekao u vatrenom obruču pri gašenju velikog požara kod Šibenika proteklog vikenda. Ipak, kroz razgovor priznaje da je šumski požar u Bilicama te zaseocima pored njih bio prilično opasan.

- Svaka intervencija je specifična. Ovdje je gorjela gusta borova šuma, a puhao je neki “divlji” vjetar, nije radio u našu korist definitivno. Morali smo se direktno naći s vatrom, lice u lice, nismo je mogli pratiti nego je zaustavljati kad krene prema tebi. Bila je ogromna količina dima te velika vatra, “lepuri” i iskre od vatre su “prebacivali” koje nismo mogli vidjeti od dima, po noći. Kod takvih uvjeta je prioritet braniti kuće, nemoguće je bilo što drugo raditi - rekao je vatrogasac Jurica te dodao kako su oni branili naselje Dumovići.

- Čovjeku koji se bavi stočarstvom smo branili stoku, ima cijeli štagalj s prascima, janjcima, tukama, puno sijena! Jednoj kući je nagorjelo krovište, a drugom mještaninu su planula drva, najmanje pet metara kubičnih koja je nasjekao za zimu. Morao ih je raskopavati rukama da mu ne bi sve izgorjelo, a ostatak smo spasili, kao i tko zna koliko maslinika, vinograda... - govori Jurica, opisujući potom najkritičnije trenutke intervencije kod Šibenika, kada ih je vatra skoro “pregazila” oko dva sata poslije ponoći.

Selo zapalila 8 puta: 'Vatra me budila svaku noć, sve bi gorilo'
Selo zapalila 8 puta: 'Vatra me budila svaku noć, sve bi gorilo'

- Plameni jezici su u pojedinim trenucima dosezali 50 metara. Tu moraš sebe zaštititi, zauzmeš se za spašavanje i objekte onoliko koliko možeš. Jer postoji opasnost da se od dima motor kamiona ugasi, a to je onda veliki problem. Vrućina, dim, ugrožavali su sve, u jednom trenutku smo se nakratko sklonili kod stražnje gume cisterne, nije bilo druge. Ovaj prostor za cijevi i opremu je bio pun pepela, jedan trenutak je bilo pitanje hoćemo li ostati bez “petice”, pješice spašavati živu glavu. Ali, sve u svemu dobro je, svi smo živi i zdravi. Vratili smo se, evo oprali kamion, sredili ga i sad smo spremni za iduće intervencije. - zaključuje naš sugovornik nesmanjenim entuzijazmom.

Stravične scene nakon požara: Vatra poharala sve pred sobom
Stravične scene nakon požara: Vatra  poharala sve pred sobom
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"