To je to što me zanima!

VIDEO Ovo je prvi čovjek kojem je transplantiran bubreg svinje: 'Godinama sam ovo želio...'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Richard Slayman (62) je prvi čovjek na svijetu kojem je transplantiran modificirani svinjski bubreg u Općoj bolnici u Massachusettsu. On je izašao iz bolnice te više ne treba dijalizu
Vidi originalni članak

- Ovaj trenutak – napuštanje bolnice danas s jednim od najljepših zdravstvenih stanja koje sam imao u dugo vremena – je trenutak za koji sam godinama priželjkivao da dođe. Sada je to stvarnost i jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu. Želim zahvaliti svima u Općoj bolnici Massachusetts koji su se brinuli za mene prije i nakon moje povijesne transplantacije, posebno dr. Williamsu, dr. Rielli, dr. Kawaiju i bezbrojnim medicinskim sestrama koje su se brinule o meni svaki dan mog boravka. Svi su izvanredno brinuli o meni i vjerujem liječnicima zdravstvenog sustava Mass General Brigham za svoj život. Uzbuđen sam što ću nastaviti provoditi vrijeme sa svojom obitelji, prijateljima i voljenima bez tereta dijalize koja je godinama utjecala na kvalitetu mog života - rekao je Slayman.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Slaymanu je bio dijagnosticiran krajnji stadij bubrežne bolesti, a organ ljudskog donora koji mu je presađen prije 6 godina počeo je otkazivati.

- Iako je ljudski bubreg idealan, vjerujemo da je ksenotransplantacija razumna opcija za pacijente bilo kao prijelazno ili, nadamo se, u budućnosti i trajno rješenje - rekao je Leonardo Riella, medicinski koordinator transplantacije bubrega Opće bolnice Massachusetts. 

NEUSTRAŠIVI BORCI Žana, Dario i Marija žive nove i sretne živote iza transplatacija: 'U nama sad kucaju tuđa srca'

Transplantacija genetski modificiranog bubrega svinje trajala je 4 sata i obavljena je 16. ožujka. Time je Slayman postao prvi živući primatelj genetski modificiranog presađenog svinjskog bubrega, prenosi timesofindia.com.

- Mi možemo transplantirati organ svinje u organizam čovjeka, međutim problem je tko će proizvesti svinju genetski modificiranu da bi organ odgovarao, taj dio se u Hrvatskoj koliko ja znam još ne može napraviti. S vremenom pojavit će se komercijalne tvrtke koje će te organe proizvoditi i dostavljati zdravstvenim ustanovama na korištenje - rekao je Josip Španjol, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Rijeka za RTL.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • urnebes 05.04.2024.

    meni bi trebalo par organa presadit i sve mi se čini da ću počet od glave.

  • Johnny13 05.04.2024.

    Isti Antimon iz vecernje skole

  • Piver 05.04.2024.

    sve 5 samo sto ce ostatak tj meso svinja ic u prodaju za ljudsku konzumaciju a sama svinja je genetski modificirana s ljudskim dna.... FDA(agencija za hranu) je to u Americi odobrila farmaceutskoj kompaniji Revivicor 2020 godine a svinje se zovu GalSafe pig.

Komentiraj...
Vidi sve komentare