Obavijesti

News

Komentari 5

VIDEO Ovo je prvi čovjek kojem je transplantiran bubreg svinje: 'Godinama sam ovo želio...'

VIDEO Ovo je prvi čovjek kojem je transplantiran bubreg svinje: 'Godinama sam ovo želio...'
1

Richard Slayman (62) je prvi čovjek na svijetu kojem je transplantiran modificirani svinjski bubreg u Općoj bolnici u Massachusettsu. On je izašao iz bolnice te više ne treba dijalizu

VIDEO

- Ovaj trenutak – napuštanje bolnice danas s jednim od najljepših zdravstvenih stanja koje sam imao u dugo vremena – je trenutak za koji sam godinama priželjkivao da dođe. Sada je to stvarnost i jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu. Želim zahvaliti svima u Općoj bolnici Massachusetts koji su se brinuli za mene prije i nakon moje povijesne transplantacije, posebno dr. Williamsu, dr. Rielli, dr. Kawaiju i bezbrojnim medicinskim sestrama koje su se brinule o meni svaki dan mog boravka. Svi su izvanredno brinuli o meni i vjerujem liječnicima zdravstvenog sustava Mass General Brigham za svoj život. Uzbuđen sam što ću nastaviti provoditi vrijeme sa svojom obitelji, prijateljima i voljenima bez tereta dijalize koja je godinama utjecala na kvalitetu mog života - rekao je Slayman.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Izvedena prva transplatacija bubrega svinje u čovjeka 07:27

Slaymanu je bio dijagnosticiran krajnji stadij bubrežne bolesti, a organ ljudskog donora koji mu je presađen prije 6 godina počeo je otkazivati.

- Iako je ljudski bubreg idealan, vjerujemo da je ksenotransplantacija razumna opcija za pacijente bilo kao prijelazno ili, nadamo se, u budućnosti i trajno rješenje - rekao je Leonardo Riella, medicinski koordinator transplantacije bubrega Opće bolnice Massachusetts. 

Žana, Dario i Marija žive nove i sretne živote iza transplatacija: 'U nama sad kucaju tuđa srca'
Žana, Dario i Marija žive nove i sretne živote iza  transplatacija: 'U nama sad kucaju tuđa srca'

Transplantacija genetski modificiranog bubrega svinje trajala je 4 sata i obavljena je 16. ožujka. Time je Slayman postao prvi živući primatelj genetski modificiranog presađenog svinjskog bubrega, prenosi timesofindia.com.

- Mi možemo transplantirati organ svinje u organizam čovjeka, međutim problem je tko će proizvesti svinju genetski modificiranu da bi organ odgovarao, taj dio se u Hrvatskoj koliko ja znam još ne može napraviti. S vremenom pojavit će se komercijalne tvrtke koje će te organe proizvoditi i dostavljati zdravstvenim ustanovama na korištenje - rekao je Josip Španjol, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Rijeka za RTL.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...