To je to što me zanima!

Vili Beroš predstavio aplikaciju koja upozorava ljude na koronu

Prema ranijim najavama, svatko će ju na svoj mobitel moći 'skinuti' ako želi, a vlasnika mobitela će upozoriti da je unatrag 14 dana bio u rizičnom kontaktu. Bit će efikasnija što ju više ljudi bude imalo
Vidi originalni članak

U Ministarstvu zdravstva ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavili su mobilnu aplikaciju “Stop COVID-19”.

Kako su ranije najavljivali, tko ju, dobrovoljno, preuzme na svoj mobitel i bude u kontaktu s osobom koja aplikaciju također ima, njihovi će mobiteli razmijeniti bluetooth signale.

POGLEDAJTE VIDEO Predstavljanje Covid aplikacije

- Cilj naše aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi korona virusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni. Aplikacija je dobrovoljna, kibernitički je sigurna i ne prikuplja nikakve osobne podatke korisnika - rekao je Vili Beroš i dodao da već deset europskih zemalja koristi slične aplikacije za detekciju kontakata.

Aplikacija je dostupna na Google Playu, a uskoro i na AppStoreu.

Predsjednik Uprave APIS-a objasnio je kako se aplikacija koristi. Koristi Bluetooth tehnologiju.Aplikacija dodjeljuje nasumične ključeve svim mobitelima. Ključevi su nasumičan niz znakova i izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata kako bi privatnost korisnika bila zaštićena. Osobe koje nakon testiranja dobiju pozitivan nalaz mogu odlučiti žele li podijeliti svoje nasumične ključeve s ostalim korisnicima aplikacije. Ako je korisnik bio u kontaku sa zaraženim koji je odlučio podijeliti svoj ključ dobit će obavijest na svoj mobilni uređaj.

SVE O KORONA VIRUSU Kako to rade Talijani: Nemate masku? Platit ćete 1000 eura

Korištenje aplikacije "Stop COVID-19" bit će dobrovoljno, a građani koji ju instaliraju i prijave se dobit će obavijest ako su oni (odnosno njihov mobilni uređaj) bili u epidemiološki relevantnom kontaktu s drugom osobom, odnosno s njezinim mobilnim uređajem na kojem je također aktivirana ista aplikacija, a kojoj je potvrđeno oboljenje od bolesti COVID-19. Aplikacija će također dati procjenu rizika od prijenosa zaraze, kao i omogućiti pristup uputama kako postupati u slučajevima sumnje na zarazu uzrokovanu virusom SARS-CoV-2.

Riječ je EU konceptu informiranja i nema nikakve mogućnosti praćenja mobitela, jer aplikacija nema nikakvu geolokacijsku funkciju, istaknuo je Vili Beroš.

Idi na 24sata

Komentari 260

  • lolitta 27.07.2020.

    Koliko paranoicnih ludaka na jednom mjestu 😳 Ono, kolektivna dijagnoza jace paranoje sa priznakama sizofrenije. Ma koga uopce zanimate da bi vas pratili?? Dajte si ne dajite na vaznosti, nebitni ste i me zanimate nikoga dovoljno da bi trosio ikakve cipove, frekvencije i aplikacije na vas.

  • BlackRaven 27.07.2020.

    Pazi ti njega, kako mulja, a software evidentno komunicira sa drugim uređajima oko sebe putem blutootha koji korisnik ne kontrolira. A kao GPS je isključen? Koji od ona dva? Hehehe... Daj klonite se tog spywarea na državnom nivou čak.

  • jo2hn8ny 27.07.2020.

    Dobro došli u novi svjetski poredak. Sada ćemo uz pomoć mobića jedni prema drugima upirati prstom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare