News

Komentari 260

Vili Beroš predstavio aplikaciju koja upozorava ljude na koronu

Vili Beroš predstavio aplikaciju koja upozorava ljude na koronu

Prema ranijim najavama, svatko će ju na svoj mobitel moći 'skinuti' ako želi, a vlasnika mobitela će upozoriti da je unatrag 14 dana bio u rizičnom kontaktu. Bit će efikasnija što ju više ljudi bude imalo

U Ministarstvu zdravstva ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavili su mobilnu aplikaciju “Stop COVID-19”.

Kako su ranije najavljivali, tko ju, dobrovoljno, preuzme na svoj mobitel i bude u kontaktu s osobom koja aplikaciju također ima, njihovi će mobiteli razmijeniti bluetooth signale.

POGLEDAJTE VIDEO Predstavljanje Covid aplikacije

- Cilj naše aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi korona virusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni. Aplikacija je dobrovoljna, kibernitički je sigurna i ne prikuplja nikakve osobne podatke korisnika - rekao je Vili Beroš i dodao da već deset europskih zemalja koristi slične aplikacije za detekciju kontakata.

Aplikacija je dostupna na Google Playu, a uskoro i na AppStoreu.

Predsjednik Uprave APIS-a objasnio je kako se aplikacija koristi. Koristi Bluetooth tehnologiju.Aplikacija dodjeljuje nasumične ključeve svim mobitelima. Ključevi su nasumičan niz znakova i izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata kako bi privatnost korisnika bila zaštićena. Osobe koje nakon testiranja dobiju pozitivan nalaz mogu odlučiti žele li podijeliti svoje nasumične ključeve s ostalim korisnicima aplikacije. Ako je korisnik bio u kontaku sa zaraženim koji je odlučio podijeliti svoj ključ dobit će obavijest na svoj mobilni uređaj.

Korištenje aplikacije "Stop COVID-19" bit će dobrovoljno, a građani koji ju instaliraju i prijave se dobit će obavijest ako su oni (odnosno njihov mobilni uređaj) bili u epidemiološki relevantnom kontaktu s drugom osobom, odnosno s njezinim mobilnim uređajem na kojem je također aktivirana ista aplikacija, a kojoj je potvrđeno oboljenje od bolesti COVID-19. Aplikacija će također dati procjenu rizika od prijenosa zaraze, kao i omogućiti pristup uputama kako postupati u slučajevima sumnje na zarazu uzrokovanu virusom SARS-CoV-2.

Riječ je EU konceptu informiranja i nema nikakve mogućnosti praćenja mobitela, jer aplikacija nema nikakvu geolokacijsku funkciju, istaknuo je Vili Beroš.

Najčitaniji članci