To je to što me zanima!

Vlada otpisala plaćanje struje, plina i RTV pristojbe na području pogođenom potresom

Andrej Plenković zadovoljan je situacijom s korona virusom i činjenicom da su brojke pale bez policijskog sata i strogog lockdowna, što bi moglo donijeti popuštanje mjera
Vidi originalni članak

Vlada je na sjednici usvojila zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za struju i plin na potresom pogođenim područjima u tri županije - Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj, za razdoblje od siječnja do ožujka.

- Krajnje kupce kategorije kućanstvo, čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji je opskrbljivač društvo HEP d.d. otpisat će se ukupan iznos računa za električnu energiju, a za one čiji je opskrbljivač netko drugi neće se naplatiti naknada za distribuciju i prijenos električne energije. HEP d.d. će također onima kupuju plin i toplinsku energiju od povezanih društava, a čiji su objekti oštećeni, otpisati potraživanja u iznosu jedinstvenih računa za ova tri mjeseca - istaknuo je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Kako je pojasnio kasnije, to se odnosi na sve građane čiji su objekti oštećeni u potresu, bez obzira imaju li crvenu, žutu ili zelenu naljepnicu. Pozvao je i druge opskrbljivače da se uključe u akciju otpisa računa.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako je to jako važna poruka.

- Mislim da je to dobro i ohrabrujuće u ovom zimskim mjesecima - poručio je zahvalivši i HEP-u što je izašao ususret unesrećenim građanima. 

Vlada je donijela odluku da se na istom području otpiše i plaćanje pristojbe za HRT za prva tri mjeseca ove godine, s mogućnošću produljenja mjere ako bude potrebno.

U potresu je uništen i velik dio županijskih i lokalnih cesta u Sisačko-moslavačkoj županiji, istaknuo je ministar prometa Oleg Butković, za čiju sanaciju se u okviru Hrvatskih cesta osiguravaju interventna sredstva u iznosu od 25 milijuna kuna. 

- Prve štete utvrđene su u iznosu oko 57 milijuna kuna bez PDV-a. Ovom odlukom sanirat će se šteta na 11 županijskih cesta duljine oštećenja 27 kilometara, 11 lokalnih duljine oštećenja 19,85 kilometara te pet mostova - rekao je Butković dodavši kako je potres aktivirao i pet klizišta i jedan odron, čije je procjenjena vrijednost 3,1 milijuna kuna.

Aktivnosti nakon potresa

Ministar i čelnik Stožera, Tomo Medved, izvijestio je kako je 2045 ljudi nakon potresa privremeno boravište prijavilo izvan Sisačko-moslavačke županije.

VELIKE MATERIJALNE ŠTETE Zbog potresa, za općinu Tuhelj proglašena prirodna nepogoda

- Lokalni stožeri proslijedili su 2500 zahtjeva za privremeni smještaj, a od toga je 777 prioritetnih. Do sada je postavljeno 507 kontejnera i kućica - istaknuo je ministar dodavši kako je podijeljeno 53 tone hrane i 25.263 topla obroka.

- Sveukupno je do sada zaprimljeno 46.902 prijava  štete, a 21.628 objekata je pregledano. Ovo govori o naporima koje čine naši vrijedni inženjeri. Crvenu naljepnicu dobilo je 2639 objekata, žutu 4422 te 12.609 zelenu - rekao je.

Usvojen je i prijedlog odluke o osiguranju interventnih sredstava za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama na području Sisačko-moslavačke županije kao i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje posljedica šteta od potresa nastalih na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije – nabava stočne hrane za hranidbu stoke.

Potpore za samostalne umjetnike

Osigurano je i dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore samostalnim umjetnicima. To je na tragu mjera koje su se provodile i prošle godine Kroz ovaj javni poziv prikupit će se precizni podaci o prihodima umjetnika u 2020. godini.

Epidemološka situacija

Na početku sjednice premijer se osvrnuo na epidemiološku situaciju i na silazni trend korona virusa u Hrvatskoj, koji je ocijenio ohrabrujućim.

- Tjedni prosjek potvrđenih slučajeva zaraze pao nam je na razinu od sredine listopada. Broj hospitaliziranih je prepolovljen u odnosu na vrhunac koji je bio prije mjesec dana. To su dobri pokazatelji, mjere i odgovorno ponašanje građana doveli su do toga da smo preokrenuli trendove, ali sada s tim trebamo nastaviti - istaknuo je dodavši kako smo uspjeli to bez policijskog sata i strogog zatvaranja.

- Ako nastavimo s ovakvim trendom, to nam daje nadu da ćemo moći promišljati i o eventualnom postupnom popuštanju mjera. Jedan od prvih signala je početak školskog polugodišta. Dio školaraca se vratio, a nadamo se da će uskoro i ostatak - rekao je Plenković dodavši kako se nastavlja i kampanja cijepljenja. 

- Do sada je cijepljeno 46.000 ljudi, danas su stigle nove doze Pfizerovog cjepiva, a očekujemo i odluku Europske agencije za lijekove za odobrenje Oxfordovog i AstraZenecinog cjepiva, čime će se broj doza naglo povećati, a što bi nam omogućilo da tijekom proljeća procijepimo što veći broj onih najugroženijih - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO Sjednica Vlade

Idi na 24sata

Komentari 145

  • bozzika 19.01.2021.

    Zašto je moj otac morao platiti struju koju su potrošili Srbi koji su živili i uništili našu kuću!?? Nemam ništa protiv Srba nego politike da moraš platiti tuđe troškove iako je kuća tvoja ali si oružjem istjeran iz nje! Također je izvođač radova ocu rekao da ne može staviti ploču na kuću iako smo imali rupe u stropu, jer su temelji popucali i da ne bi izdržali u slučaju potresa!! Eto tako se radilo s poštenim ljudima koji su branili svoju zemlju kad je trebalo!

  • gvagec 18.01.2021.

    Ovo mi liči na onaj crtić Riđobradi i Zec za onim dugačkim stolom. Na kraju da ne izgubi lovu (koje više nije bilo) pristao je i na šamare ha ha ha koji su to igrači. Sve bi otpisali samo da ne pričamo o Županu, e nebu išlo. Polako curi niz čašu .............

  • Baketin 18.01.2021.

    HDZ=Kra De Ze, lopine, pa njih treba sve redom pozatvarati, Plenkovića kao prvog, on ih još sve štiti. Prije toga svima imovinu konfiscirati i pozatvarati. To je čista mafijaška udruga.

Komentiraj...
Vidi sve komentare