Obavijesti

News

Komentari 145

Vlada otpisala plaćanje struje, plina i RTV pristojbe na području pogođenom potresom

Vlada otpisala plaćanje struje, plina i RTV pristojbe na području pogođenom potresom

Andrej Plenković zadovoljan je situacijom s korona virusom i činjenicom da su brojke pale bez policijskog sata i strogog lockdowna, što bi moglo donijeti popuštanje mjera

VIDEO

Vlada je na sjednici usvojila zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za struju i plin na potresom pogođenim područjima u tri županije - Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj, za razdoblje od siječnja do ožujka.

- Krajnje kupce kategorije kućanstvo, čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji je opskrbljivač društvo HEP d.d. otpisat će se ukupan iznos računa za električnu energiju, a za one čiji je opskrbljivač netko drugi neće se naplatiti naknada za distribuciju i prijenos električne energije. HEP d.d. će također onima kupuju plin i toplinsku energiju od povezanih društava, a čiji su objekti oštećeni, otpisati potraživanja u iznosu jedinstvenih računa za ova tri mjeseca - istaknuo je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Kako je pojasnio kasnije, to se odnosi na sve građane čiji su objekti oštećeni u potresu, bez obzira imaju li crvenu, žutu ili zelenu naljepnicu. Pozvao je i druge opskrbljivače da se uključe u akciju otpisa računa.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako je to jako važna poruka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislim da je to dobro i ohrabrujuće u ovom zimskim mjesecima - poručio je zahvalivši i HEP-u što je izašao ususret unesrećenim građanima. 

Vlada je donijela odluku da se na istom području otpiše i plaćanje pristojbe za HRT za prva tri mjeseca ove godine, s mogućnošću produljenja mjere ako bude potrebno.

U potresu je uništen i velik dio županijskih i lokalnih cesta u Sisačko-moslavačkoj županiji, istaknuo je ministar prometa Oleg Butković, za čiju sanaciju se u okviru Hrvatskih cesta osiguravaju interventna sredstva u iznosu od 25 milijuna kuna. 

- Prve štete utvrđene su u iznosu oko 57 milijuna kuna bez PDV-a. Ovom odlukom sanirat će se šteta na 11 županijskih cesta duljine oštećenja 27 kilometara, 11 lokalnih duljine oštećenja 19,85 kilometara te pet mostova - rekao je Butković dodavši kako je potres aktivirao i pet klizišta i jedan odron, čije je procjenjena vrijednost 3,1 milijuna kuna.

Aktivnosti nakon potresa

Ministar i čelnik Stožera, Tomo Medved, izvijestio je kako je 2045 ljudi nakon potresa privremeno boravište prijavilo izvan Sisačko-moslavačke županije.

Zbog potresa, za općinu Tuhelj proglašena prirodna nepogoda
Zbog potresa, za općinu Tuhelj proglašena prirodna nepogoda

- Lokalni stožeri proslijedili su 2500 zahtjeva za privremeni smještaj, a od toga je 777 prioritetnih. Do sada je postavljeno 507 kontejnera i kućica - istaknuo je ministar dodavši kako je podijeljeno 53 tone hrane i 25.263 topla obroka.

- Sveukupno je do sada zaprimljeno 46.902 prijava  štete, a 21.628 objekata je pregledano. Ovo govori o naporima koje čine naši vrijedni inženjeri. Crvenu naljepnicu dobilo je 2639 objekata, žutu 4422 te 12.609 zelenu - rekao je.

Svakodnevica u razrušenoj Petrinji

Usvojen je i prijedlog odluke o osiguranju interventnih sredstava za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama na području Sisačko-moslavačke županije kao i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje posljedica šteta od potresa nastalih na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije – nabava stočne hrane za hranidbu stoke.

Potpore za samostalne umjetnike

Osigurano je i dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore samostalnim umjetnicima. To je na tragu mjera koje su se provodile i prošle godine Kroz ovaj javni poziv prikupit će se precizni podaci o prihodima umjetnika u 2020. godini.

Epidemološka situacija

Na početku sjednice premijer se osvrnuo na epidemiološku situaciju i na silazni trend korona virusa u Hrvatskoj, koji je ocijenio ohrabrujućim.

- Tjedni prosjek potvrđenih slučajeva zaraze pao nam je na razinu od sredine listopada. Broj hospitaliziranih je prepolovljen u odnosu na vrhunac koji je bio prije mjesec dana. To su dobri pokazatelji, mjere i odgovorno ponašanje građana doveli su do toga da smo preokrenuli trendove, ali sada s tim trebamo nastaviti - istaknuo je dodavši kako smo uspjeli to bez policijskog sata i strogog zatvaranja.

- Ako nastavimo s ovakvim trendom, to nam daje nadu da ćemo moći promišljati i o eventualnom postupnom popuštanju mjera. Jedan od prvih signala je početak školskog polugodišta. Dio školaraca se vratio, a nadamo se da će uskoro i ostatak - rekao je Plenković dodavši kako se nastavlja i kampanja cijepljenja. 

- Do sada je cijepljeno 46.000 ljudi, danas su stigle nove doze Pfizerovog cjepiva, a očekujemo i odluku Europske agencije za lijekove za odobrenje Oxfordovog i AstraZenecinog cjepiva, čime će se broj doza naglo povećati, a što bi nam omogućilo da tijekom proljeća procijepimo što veći broj onih najugroženijih - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO Sjednica Vlade

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a