To je to što me zanima!

'Kazne su drakonske, a Vlada teret baca na leđa poduzetnika'

Gotovo mjesec dana govorilo se da su mjere adekvatne i onda se u tjedan dana dvaput postrožilo mjere i uvođenje drakonskih kazni. To pokazuje da su mjere bile neadekvatne, kaže Grbin
Vidi originalni članak

Vlada uvodi kazne za kršenje mjera koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom, a te kazne prokomentirao je čelnik najveće oporbene stranke Peđa Grbin:

NA SJEDNICI VLADE Božinović: Uveli smo i nove mjere na granicama, pojedinim putnicima će trebati PCR test

  - S jedne strane smatramo da su kazne previsoke. Kazne bi trebale biti koncentrirane na to da se ljude odvrati od kršenja mjera, a ne da se njima puni proračun. Onda dolazimo i do ozbiljne situacije koja se odnosi na mogućnost ulaska u dom zbog sumnje na počinjenje prekršaja. To nije u skladu s Ustavom. Ovaj dio prijedloga Vlade koji se odnosi na ulaz u dom, on mi se čini sličnim onome o praćenju mobitela koje se htjelo uvesti na proljeće. Ovaj prijedlog ne možemo podržati, svjesni smo doduše da je potrebno uvesti određene mjere kako bi se pospješila provedba mjera. Također, ukazujemo da se ovdje radi definitivno o mjerama koje zadiru u ustavna prava i slobode čovjeka i građana te da se ne mogu u Saboru donositi običnom većinom.

SJEDNICA VLADE Kazne za kršenje mjera: 500 kn za građane, a organizatorima privatnih okupljanja 10.000 kn

Grbin se dotakao i mjera za očuvanje gospodarstva. Poduzetnici su ranije u ponedjeljak nakon sastanka s Vladom izašli vidno razočarani, a Vlada o nekim njihovim prijedlozima nije niti razmišljala.

TRAŽE POMOĆ DRŽAVE Sastanak gotov, poduzetnici ljuti: 'Više smo potreseni nego zadovoljni. Iskreno, bojim se'

- U zadnjih nekoliko dana imao sam prilike razgovarati s gospodarstvenicima i razgovarao sam s našim kolegama koji se bave ekonomskim mjerama i njihov konsenzus je da mjere Vlade koje su predložili naprosto nisu dovoljne. Trebale bi biti puno jače ako želimo spas hrvatske ekonomije i ako želimo osigurati da po izlasku situacije naša ekonomija odmah može početi s rastom, onda moramo subjektima omogućiti da prežive krizu i zadrže radnike. Našim sugrađanima i sugrađankama koje se nalaze u pogođenim granama treba omogućiti kakva-takva primanja koja će osigurati život, a Vlada im to ne osigurava - rekao je Grbin.

MINISTAR ĆORIĆ: 'O smanjenju poreza nismo niti razmišljali, zašto to sad raditi?'

Isto tako, smatra da adekvatne mjere za sprječavanje zaraze nisu uvedene na vrijeme:

-  Na proljeće smo imali nekoliko desetaka zaraženih, mislim da u najgorim danima smo se približavali brojci od stotinu, sad već tjednima imamo brojke veće od tisuću. Upravo smo mi iz SDP-a ukazivali da je situacija sve gora i ukazivali smo da je vrijeme da se krene s mjerama i za zdravstvenu situaciju i ekonomski oporavak. Gotovo mjesec dana govorilo se da su mjere adekvatne i onda se u tjedan dana dvaput postrožilo mjere i uvođenje drakonskih kazni. To pokazuje da su mjere koje je Vlada imala bile neadekvatne, a da je sadašnja situacija direktna posljedica toga. S jedne strane teret Vlada onda prebacuje na poduzetnike i građane i svoj nerad pokušava kompenzirati kažnjavanjem građana. To je u najmanju ruku nekulturno.   

Idi na 24sata

Komentari 62

  • džoni_1 01.12.2020.

    Pa neka ovaj pametnjakovic procita komentare sto HR gradani misle o njemu kao politicaru.

  • Aron3 01.12.2020.

    Najljepše je biti neodgovoran političar u opoziciji

  • maromaro72 30.11.2020.

    Najveći hrvat......

Komentiraj...
Vidi sve komentare