Obavijesti

News

Komentari 243

Kazne za kršenje mjera: 500 kn za građane, a organizatorima privatnih okupljanja 10.000 kn

Kazne za kršenje mjera: 500 kn za građane, a organizatorima privatnih okupljanja 10.000 kn

Davor Božinović predstavio je još jednu mjeru, a to je odluka kojom svi koji dolaze u Hrvatsku iz crvenih zona moraju imati negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku

VIDEO

U Banskim dvorima u 15 sati počinje sjednica Vlade, koju će prvi puta premijer Andrej Plenković voditi online, nakon što mu je određena samoizolacija jer je njegova supruga pozitivna na korona virus.

Premijer Andrej Plenković na početku neobičnog formata u kojem se održava sjednica Vlade, pozdravio svoje ministre iz samoizolacije te kazao kako će ona nastaviti normalno funkcionirati korištenjem digitalne tehnologije. Osvrnuo se prvo na incident u Vukovaru u kojem je sudjelovao držani tajnik Ministarstva branitelja Stjepan Sučić, koji je podnio ostavku.

- Mi je prihvaćamo. Žao nam je što je do toga došlo jer je riječ o branitelju i zapovjedniku gardijske brigade koji je bio iznimno angažiran na pitanju nestalih. Nerado vidimo ovakve situacije - rekao je premijer.

POGLEDAJTE VIDEO Sjednica Vlade

Osvrnuo se i na epidemiološku situaciju i rekordan broj umrlih u današnjem danu, njih 74.

- To je posljedica visokih brojeva zaraženih u posljednjim tjednima. Znamo da kasne hospitalizacije i ovako fatalne situacije. Mi smo u vrlo ozbiljnoj fazi epidemije. Pozivam na odgovornost i zato smo poduzeli restriktivne mjere s ciljem da smanjimo zarazu. Pozivam sve na poštovanje mjera - kazao je Plenković.

Što se tiče gospodarstva, Vlada je, nastavlja, pripremila paket za očuvanje radnih mjesta i pomoć privatnom sektoru. Tu je mjera od 4000 kuna i oslobađanje obaveze plaćanja doprinosa za svakog radnika. Isto tako, ide se na pokrivanje dijela fiksnih troškova za one koji će imati pad od 60 posto i više u prosincu, a za tu mjeru trebat će 250 milijuna kuna. Kazao je i kako je ministar gospodarstva pripremio novi paket covid kredita u iznosu od 1,3 milijuna kuna.

Obaveza pravilnog nošenja maski

- Vlada izlazi u susret gospodarstvu i poduzetnicima i nastoji našim građanima i hrvatskom gospodarstvu i poduzetnicima - rekao je Plenković. 

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji se oporavio od korona virusa i izašao iz samoizolacije, iznio je najnovije brojke vezane uz korona virus. Kazao je da sve funkcionira u skladu s planovima ministarstva.

Zagreb: Vili Beroš nakon oporavka od COVID-19 na 22. sjednici Vlade RH u Banskim dvorima

- Sve što činimo neće dati rezultate ako ostane osobna odgovornost svakog pojedinca - rekao je Beroš.

Predstavio je izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Naveo je kako se ovim zakonom propisuju nove sigurnosne mjere za sprječavanje i suzbijanje širenja bolesti. Zakonom je propisana obveza pravilnog nošenja maski, zabrana ili ograničenje javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje privatnih okupljanja. 

Nadzor nad provedbom sigurnosnih mjera provodit će policija, inspektori tijela državne uprave nadležnog za Civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti.

Poduzetnici palili lampione pred Ministarstvom financija
Poduzetnici palili lampione pred Ministarstvom financija

- Zakonom se propisuje novčana kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisnih zakonom. Za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalni djelatnost propisuje se novčana kazna od 5.000 do 10.000 kuna za nepridržavanje mjera propisanih zakonom. Za fizičke osobe propisuje se novčana kazna od 500 kuna. Za vlasnika odnosno posjednika posjeda kazna od 5000 do 10.000 kuna pripisana je ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona - naveo je Beroš.

Napomenu je kako se naplata kazni usklađuje s odredbama prekršajnog zakona što znači da oni koji kaznu dobiju, ako je plate u roku od tri dana plaćaju 50 posto izrečene kazne.

- Nerado idemo u ovom smjeru, ali smatramo da nam je i ovaj alat potreban - poručio je Plenković. 

Za ulaz u Hrvatsku potreban je negativni PCR test

Potom je o mjerama govorio ministar Davor Božinović, koji je ukratko ponovio strože mjere koje su stupile na snagu u petak u ponoć.

- Danas je donesena nova odluka kojom se zabranjuje prijelaz granice Republike Hrvatske. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU, ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa - istaknuo je Božinović.

Zagreb: Vili Beroš nakon oporavka od COVID-19 na 22. sjednici Vlade RH u Banskim dvorima

Mjere pomoći gospodarstvu

Ministar Zdravko Marić govorio o mjerama za gospodarstvo i predstavio jednu novu mjeru koja se dosad nije spominjala.

- Naša ideja je da se ne samo u vidu već postojećih mjera nastavi pomagati djelatnosti kojima je ili skroz ili djelomično obustavljen rad, nego i u okviru ove nove, koja bi podrazumijevala kompenzaciju i pokrivanje dijela ili potpunih fiksnih troškova. To podrazumijeva troškove najma poslovnih prostora, pričuve, komunalija i režija, komunalnih naknada, interneta, fiksne telefonije, knjigovodstvo, HRT pristojba, spomenička renta... Da bi se ostvarilo pravo na ovu mjeru, pad prihoda mora biti 60 ili više posto u odnosu na razdoblje iste godine, odnosno prosinac na prosinac - rekao je Marić.

Marić je pozvao na suradnju i razumijevanje.

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ova mjera zaživi što je prije moguće. Ideja je da se pokrije djelomično ili u potpunosti fiksni trošak obrtnicima i poduzetnicima, kojima je u potpunosti ili djelomično obustavljen rad u prosincu - kazao je Marić navodeći kako je procjena da bi ova mjera koštala oko 250 milijuna kuna.  

Ministar Josip Aladrović je također govorio o sastanku s poduzetnicima i temi očuvanja radnih mjesta. 

- Obvezali smo se da će Upravno vijeće HZZ-a održati sjednicu i ažurirati kriterije za mjere očuvanja radnih mjesta. Očekujemo oko 80.000 prijava i još oko 20.000 iz sektora vezanih uz one kojima je onemogućen rad - rekao je i istaknuo da s današnjim danom imamo 6000 više zaposlenih od početka COVID krize. 

- Nastavljamo pružati podršku zaposlenicima i poslodavcima. Želimo očuvati zaposlenost - rekao je Aladrović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je kredite za male i mikro poduzetnike, one čije je poslovanje pogođeno u ovoj krizi. 

Manje lokalnih dužnosnika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kojim je određeno da dva zamjenika i nadalje ima župan u županiji koja oma više od 250.000 stanovnika i gradonačelnik u gradu koji ima više od 100.000 stanovnika. Jednog zamjenika imat će pak župani u županiji koja ima do 250.000 stanovnika te gradonačelnik u gradu koji ima preko 35.000 do 100.000 stanovnika i gradu koji je sjedište županije neovisno o broju stanovnika. 

- Gradonačelnici ostalih gradova i načelnici više neće imati zamjenike - rekao je Malenica. 

Broj zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana time bi se smanjio za 618 pa bi tako nakon sljedećih redovnih lokalnih izbora u velikim gradovima s preko 35.000 stanovnika, gradovima sjedištima županija i županijama biralo bi se ukupno 53 zamjenika gradonačelnika odnosno zamjenika župana od čega 29 zamjenika gradonačelnika i 24 zamjenika župana. Smanjit će se i broj članova predstavničkih tijela za otprilike 10 posto. Izmjenama Zakona o Gradu Zagrebu previđeno je da će broj zastupnika u zagrebačkoj Skupštini smanjiti s 51 na 47. 

Zakonom je među stalim uređena i zamjena za načelnike i gradonačelnike koji nemaju zamjenike, u slučaju njihove spriječenosti ili dulje odsutnosti, raspisivanje prijevremenih izbora u slučaju prestanka mandata načelnika i gradonačelnika koji nemaju zamjenike, naveo je Malenica.  

- Zakonskim izmjenama utvrđena je obveza svih jedinica lokalne i regionalne samouprave na javnu odnosno internetsku objavu potrošenog javnog novca tako da informacije budu lako dostupne i pretražive u skladu s propisima Ministarstva financija - naveo je ministar pravosuđa u uprave. 

Procjene su da će provedbom zakona se ostvariti uštede od 100 milijuna kuna godišnje. Zakona o lokalnim izborima usklađuje se s novinama u sustavu lokalne i regionalne samouprave te se ujednačava ostvarivanje pasivnog biračkog prava za predstavničko izvršno tijelo.

- Za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovog zamjenika pravo biti biran će imati birač koji na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora ima prijavljeno prebivalište na području lokalne jedinice za koju se izbori provode - kazao je. 
Propisuje se i osoba ovlaštena za sazivanje konstatirajuće sjednice predstavničkog tijela.

- Riječ je o važnim  zakonima uoči lokalnih izbora u svibnju i mislim da teže i racionalizaciji i transparentnosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave, a u konačnici osjetnom smanjenju broja dužnosnika - kazao je premijer Plenković.   

Sastanak gotov, poduzetnici ljuti: 'Više smo potreseni nego zadovoljni. Iskreno, bojim se'
Sastanak gotov, poduzetnici ljuti: 'Više smo potreseni nego zadovoljni. Iskreno, bojim se'

Osim Plenkovića na sjednici Vlade su se videovezom uključili ministri Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Darko Horvat, Nina Obuljen Koržinek, Oleg Burković, Nataša Tramišak te državni tajnik Ministarstva obrazovanja Stipe Mamić

U dvorani su bila prisutna četiri potpredsjednika Vlade i ministri koji imaju točke dnevnog reda na samoj sjednici, tako su uz potpredsjednike Davora Božinovića, Tomu Medveda, Zdravka Marića i Borisa Miloševića u dvorani bili i ministri Josip Aladrović, Vili Beroš, Nikolina Brnjac, Tomislav Ćorić, Ivan Malenica i Marija Vučković

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 243
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.