News

Komentari 275

Sastanak gotov, poduzetnici ljuti: 'Više smo potreseni nego zadovoljni. Iskreno, bojim se'

Sastanak gotov, poduzetnici ljuti: 'Više smo potreseni nego zadovoljni. Iskreno, bojim se'

Nakon sastanka u petak predstavnici vlade te poslodavaca i ugostitelja sastali su se i danas kako bi probali dogovoriti mjere pomoći dijelu gospodarstva

O mjerama kompenzacije u Ministarstvu rada razgovarali su ministri s poduzetnicima i ugostiteljima. No, nakon što je sastanak završio, Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika izjurio je van vrlo nezadovoljan i nije želio dati nikakve izjave.

POGLEDAJTE VIDEO Izjave nakon završenog sastanka poduzetnika i ministara

Dok je trajao sastanak, trajao je i prosvjed poduzetnika ispred Ministarstva financija, i već tada su rekli da sastanak nije dobro prošao.

- Vlada nije ponudila ono što je u skladu s našim prijedlozima koje smo dali krajem prošlog tjedna. Tražit ćemo da bude pravedno i da budu u skladu s praksom EU i da budu uključeni svi koji su imali pad poslovanja, a ne samo oni koji su bili zatvoreni - rekao je Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika i najavio daljnje akcije poduzetnika ako dogovor s Vladom bude nepovoljan po njih.

POGLEDAJTE VIDEO: Ništa od dogovora, ugostitelji u šoku: 'Potreseni smo'


- Sve što ide u kategoriju fiksnih troškova za sve koji ostvare pad prihoda u prosincu veći od 60 posto, gledat će se isto razdoblje prošle godine - rekao je Marić i dodao kako je i dalje prioritet očuvanje radnih mjesta.Ministar Zdravko Marić je nakon sastanka s poduzetnicima rekao da će dodatno problematizirati tzv. COVID kredite te da će učiniti sve da se ubrzaju procedure. Trenutno raspolažu s 1,3 milijarde kuna za te kredite. Rekao je i da bi se kompenzirao dio ili potpuno fiksni troškovi. 

- Više smo potreseni, nego zadovoljni ponudom. Postoji razlog zašto smo na dnu EU, bojim se da ćemo tamo i ostati. Mjere su rezultat PR akcije, a ne ekonomske aktivnosti. Mjere idu isključivo za radna mjesta ugrožena zatvaranjem, ali ne i za one koji rade sa smanjenim prihodima. Iskreno, mogu reći da se bojim - rekao je predstavnik poduzetnika Vedran Jakominić i dodao

"Spontano okupljanje ispred ministarstva financija govori puno o našim razmišljanjima i atmosferi, bez neke budućnosti i vjere u bolje sutra ne znamo ima li smisla posuditi covid kredite. Sljedeća godina neće biti bolja od ove. Zadužiti se da bi se i dalje zakopavali je nešto što se od nas ne bi smjelo očekivati. Čuli smo lijepu priču o solidarnosti. Vidio sam karikaturu koja pokazuje ljude na brodu sa sigurnim plaćama uzvikuju solidarnost nama koji se utapamo. Mislim da je takva priča o solidarnosti nekorektna."

Na sastanku je bio i ugostitelj Marin Medak.

- Nemamo više vjere raditi ovaj posao dalje. Vlada nije pripremljena na ovo, ne vidim svjetlo na kraju tunela i ne vidim kako ćemo opstati. Imamo najveće poreze na svijetu. Ne vidim kako ćemo uopće vraćati te Covid kredite - rekao je Marin Medak i dodao:

- Apeliram na premijera da presudi u našu korist.

Pozvao je i Radimira Čačića da se sad založi za niži PDV ugostiteljima, jednako kako se zalagao za njihovo zatvaranje.  

Najčitaniji članci