To je to što me zanima!

Vlada odabrala pet tvrtki koje će moći bušiti naftu u Jadranu

U državni proračun izravno će biti uplaćeno 100 milijuna kuna nakon potpisivanja ugovora, rekao je Vrdoljak i dodao da je vrijednost investicijskih planova 4 mlrd. kn
Vidi originalni članak

Marathonoil (SAD), OMV (Austrija), ENI, Medoilgas i INA su pet tvrtki koje su dobile pravo sljedećih pet godina istraživati i eksploatirati naftu i plin na Jadranu. 

Vlada je na današnjoj sjednici dodijelila deset dozvola. Tim odlukama prethodilo je prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu koje je zaključeno 3. studenog 2014. 

- Procijenjena vrijednost investicijskih planova je 4 milijarde kuna. U državni proračun izravno će biti uplaćeno 100 milijuna kuna nakon potpisivanja ugovora - rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i objasnio da je naknada za potpisivanje ugovora bila 1,4 milijuna kuna, no u javnom nadmetanju postignuta je 10 puta veća vrijednost. Tako će se umjesto 14 milijuna kuna u proračun sliti 100 milijuna kuna. 

Današnjim odlukama Vlade počinju pregovori oko potpisivanja ugovora. Svaki ponuđač trebao je dostaviti bankovnu garanciju od 500.000 eura ako odustanu. Sljedeći tjedan pregovarački tim, koji će voditi Vrdoljak, bit će na Vladi. Crna Gora podupire Hrvatsku što se ovog tiče i uskoro će potpisati zajednički memorandum oko eksploatacije nafte i plina u Jadranu, objasnio je Vrdoljak, koji nije rekao koja je šesta tvrtka koja se natjecala, ali nije dobila dozvolu.

Zelenima Vladina odluka neprihvatljiva

Nacionalna mreža okolišnih udruga, Zeleni forum, odluku Vlade o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte na Jadranu smatra neprihvatljivom, a u priopćenju navode da je javno nadmetanje pokrenuto bez potrebnih priprema i uz nespremnost institucija na ovako velik projekt. Priopćenje prenosimo u nastavku.

Smatramo kako je javno nadmetanje pokrenuto bez neophodnih priprema i u uvjetima potpune nespremnosti institucija za projekt takvog opsega. Uslijed toga postoji jasan rizik od sklapanja štetnih koncesijskih ugovora s ekonomskog i  okolišnog aspekta. Činjenica je da nemamo osnovni dokument za gospodarenje i zaštitu Jadrana - Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. To dovoljno govori o našoj nespremnosti za provođenje potencijalno visoko štetnih aktivnosti na Jadranu.

Donošenjem odluke o broju koncesionara i polja na kojima se dozvoljavaju istražni i eksploatacijski radovi prejudicira se strateška procjena utjecaja na okoliš koja bi trebala dati odgovor na osnovno pitanje: koji obuhvat i intenzitet istražnih i/ili eksploatacijskih radova je prihvatljiv sa stajališta očuvanja okoliša i rizika po druge gospodarske aktivnosti.

Donošenje odluke na zatvorenom dijelu sjednice posebno je zabrinjavajuće jer Vlada, kojoj su inače puna usta kritike Sanaderovih koruptivnih ugovora, donosi ovako važne odluke sličnom procedurom, daleko od očiju javnosti pa čak i obične rasprave u Saboru.

„Odluku o raspisivanju natječaja i o izdavanju dozvola za eksploataciju nafte na Jadranu smatram, sa stajališta zaštite okoliša, najgorom odlukom neke Vlade RH do sada!“, izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.

Podsjećamo kako je Zelena akcija, ispred Zelenog foruma, uputila poziv predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću i predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović na javno očitovanje vezano uz planirano istraživanje i moguću eksploataciju nafte na Jadranu.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • klanjcan 03.01.2015.

    Krucijalna prekretnica standarda cijele nacije bila bi da sada Hrvatska naftu i plin za izvoz prodaje iskljucivo u domacoj valuti- kunama, tko ne razumije neka progoogla kako Amerika stalno tiska nove kolicine novca i upumpava u svoje gospodarstvo pritom ne narusavajuci tecaj dolara- to je zato jer je obvezala svijetske lidere da prodaju naftu za usd.

  • Satnik Dušan Jugović 03.01.2015.

    Gluposti na kub, da nečega isplativog ima već bi se prije dvadeset godina stuštilo tuce naftnih kompanija. Ova tupava bušenja po Jadranu se provode doslovce još od kada je Shell počeo 1920-ih za kralja Acu.

  • itismeon24 03.01.2015.

    "Vlada odabrala 5 tvrtki" koja laž i ombamna? Čekali su do zadnje sekunde ne bili se pojavila koja respektivna kompanija kao Shell ili BP ali kad su vidjeli da ih nema izveli su one sto su se prijavile.Nije bilo odabira ni izbora već uzmi sto možeš, vidjet ćemo kako ce se i to završit kao i sve ostalo sto je ova vlada započela.

Komentiraj...
Vidi sve komentare