Obavijesti

News

Komentari 74

Vlada odabrala pet tvrtki koje će moći bušiti naftu u Jadranu

Vlada odabrala pet tvrtki koje će moći bušiti naftu u Jadranu
1

U državni proračun izravno će biti uplaćeno 100 milijuna kuna nakon potpisivanja ugovora, rekao je Vrdoljak i dodao da je vrijednost investicijskih planova 4 mlrd. kn

VIDEO

Marathonoil (SAD), OMV (Austrija), ENI, Medoilgas i INA su pet tvrtki koje su dobile pravo sljedećih pet godina istraživati i eksploatirati naftu i plin na Jadranu. 

Vlada je na današnjoj sjednici dodijelila deset dozvola. Tim odlukama prethodilo je prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu koje je zaključeno 3. studenog 2014. 

- Procijenjena vrijednost investicijskih planova je 4 milijarde kuna. U državni proračun izravno će biti uplaćeno 100 milijuna kuna nakon potpisivanja ugovora - rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i objasnio da je naknada za potpisivanje ugovora bila 1,4 milijuna kuna, no u javnom nadmetanju postignuta je 10 puta veća vrijednost. Tako će se umjesto 14 milijuna kuna u proračun sliti 100 milijuna kuna. 

Današnjim odlukama Vlade počinju pregovori oko potpisivanja ugovora. Svaki ponuđač trebao je dostaviti bankovnu garanciju od 500.000 eura ako odustanu. Sljedeći tjedan pregovarački tim, koji će voditi Vrdoljak, bit će na Vladi. Crna Gora podupire Hrvatsku što se ovog tiče i uskoro će potpisati zajednički memorandum oko eksploatacije nafte i plina u Jadranu, objasnio je Vrdoljak, koji nije rekao koja je šesta tvrtka koja se natjecala, ali nije dobila dozvolu.

Zelenima Vladina odluka neprihvatljiva

Nacionalna mreža okolišnih udruga, Zeleni forum, odluku Vlade o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte na Jadranu smatra neprihvatljivom, a u priopćenju navode da je javno nadmetanje pokrenuto bez potrebnih priprema i uz nespremnost institucija na ovako velik projekt. Priopćenje prenosimo u nastavku.

Smatramo kako je javno nadmetanje pokrenuto bez neophodnih priprema i u uvjetima potpune nespremnosti institucija za projekt takvog opsega. Uslijed toga postoji jasan rizik od sklapanja štetnih koncesijskih ugovora s ekonomskog i  okolišnog aspekta. Činjenica je da nemamo osnovni dokument za gospodarenje i zaštitu Jadrana - Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. To dovoljno govori o našoj nespremnosti za provođenje potencijalno visoko štetnih aktivnosti na Jadranu.

Donošenjem odluke o broju koncesionara i polja na kojima se dozvoljavaju istražni i eksploatacijski radovi prejudicira se strateška procjena utjecaja na okoliš koja bi trebala dati odgovor na osnovno pitanje: koji obuhvat i intenzitet istražnih i/ili eksploatacijskih radova je prihvatljiv sa stajališta očuvanja okoliša i rizika po druge gospodarske aktivnosti.

Donošenje odluke na zatvorenom dijelu sjednice posebno je zabrinjavajuće jer Vlada, kojoj su inače puna usta kritike Sanaderovih koruptivnih ugovora, donosi ovako važne odluke sličnom procedurom, daleko od očiju javnosti pa čak i obične rasprave u Saboru.

„Odluku o raspisivanju natječaja i o izdavanju dozvola za eksploataciju nafte na Jadranu smatram, sa stajališta zaštite okoliša, najgorom odlukom neke Vlade RH do sada!“, izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.

Podsjećamo kako je Zelena akcija, ispred Zelenog foruma, uputila poziv predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću i predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović na javno očitovanje vezano uz planirano istraživanje i moguću eksploataciju nafte na Jadranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa