To je to što me zanima!

Plenković: 'Ova sjednica Vlade revalorizira vukovarsku patnju'

Andrej Plenković je rekao kako mu je čast biti dio sjednice Vlade u Vukovaru čime žele poslati poruku ohrabrenja, solidarnosti i potpore
Vidi originalni članak

Vlada se u četvrtak u 15 sati sastala u Vukovaru u dvorcu Eltz. Na dnevnom redu je više odluka iz različitih ministarskih resora kojima država pomaže gradu Vukovaru, kao i prijedlog tehničkog rebalansa proračuna za ovu godinu.

- Čast mi je i zadovoljstvo danas biti u Vukovaru, dan uoči 25-te obljetnice pada grada, u kontekstu kada se prisjećamo žrtve Vukovara i žrtve svih branitelja. Sjednicom Vlade u Vukovaru želimo poslati poruku ohrabrenja, solidarnosti i potpore svim građanima Vukovara. U ovom mandatu Vlada RH skrbit će o Vukovaru sukladno njegovim potrebama. Danas ćemo vidjeti što sve Vlada, koji njeni segmenti i koja Ministarstva mogu učiniti za razvoj Vukovara. Drago mi je što je sjednica u dvorcu Eltz koji je u potpunosti obnovljen sredstvima Hrvatske i kreditom Razvojnog Vijeća Europe. U njemu se nalazi preko 2000 kvadrata muzejskog izložbenog prostora. Čestitam Muzeju na ovogodišnjoj osvojenoj europskoj nagradi - rekao je Andrej Plenković.

- Vukovar je simbol patnje ali i otpora, zajedništva, snage i odlučnosti u borbi za Hrvatsku i njenu samostalnost. Materijalne se posljedice toga osjećaju još i danas. Obiteljima poginulih upućujem izraze posebne zahvalnosti i suosjećanja. Zato ovaj grad zaslužuje naš poseban odnos i zalaganje i on neće biti na razini simbolike nego konkretnog rada na poboljšanju gospodarsko-socijalnog života. Iznos sredstava koje ćemo danas alocirati premašuje 60 milijuna kuna za razne projekte. Zahvaljujući Ministarstvu branitelja i njihovoj inicijativi donijet ćemo zakon kojime će se primjereno odrediti položaj grada kao mjestu posebnog pijeteta - dodao je.

- Ova sjednica Vlade revalorizira prošlost i vukovarsku patnju, ali je i okrenuta budućnosti. Grad Vukovar će nam uvijek biti važan i prioritetan - dodao je Plenković.

- Očekujemo daljnje uređenje Memorijalnog centra Domovinskog rata. Ne mogu razumjeti da inženjerska satnija nije smještena u Vukovaru. Još ćemo jednom razmotrici cjelovit operativni raspored Hrvatske vojske i vidjeti da li postoji mogućnost da inžinjerska satnija bude smještena u Vukovaru jer je to pitanje i nacionalne sigurnosti - rekao je ministar Krstičević.

- Ministarstvo hrvatskih branitelja u svom radu posebno težište stavlja na rad u Vukovaru. Memorijalni centar Domovinskog rata nastavlja provoditi program edukacije učenika osmih razreda kroz dvodnevni boravak u Vukovaru. Provodimo izvid raspoloživog stambenog fonda u Vukovar kako bismo zbrinuli branitelje koji žele stanove u Vukovaru. Pokrenuli smo program preventivnog zdravstvenog zbrinjavanja u Vukovaru. Do sada smo proveli 800 takvih pregleda - rekao je Tomo Medved.

- 315 kuća biti će energetski obnovljeno na području grada. Uređenje toka rijeke Dunav. Sufinanciranje troškova projekta obnove vukovarskog Vodotornja - objasnio je Mario Šiljeg.

Vlada će, među ostalim, raspraviti izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji te Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog. Na dnevnom redu naći će se i prijedlog zaključka o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Vukovaru, prijedlog odluke o sufinanciranju izgradnje komunalnog pristaništa "Marina" u Vukovaru te Prijedlog zaključka u vezi s obnovom vukovarskog Vodotornja.

Po završetku sjednice potpisat će se Sporazum o međusobnoj suradnji na izradi Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje 2017.-2021. godine. Sporazum potpisuju ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, direktor Hrvatskih autocesta d.o.o. Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatske Elektroprivrede d.d. Perica Jukić i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Potpisat će se i Ugovor o dodjeli sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda za 2016. godinu. Taj ugovor potpisuju ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava. 

Potpisivanje ugovora o izgradnji studentskog doma

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u 14 sati potpisan je Ugovor o izgradnji studentskog doma u Vukovaru. Ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, dekan Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ doc.dr.sc. Mirko Smoljić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Plenković sa županom i gradonačelnikom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se i sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem u 17.10 sati, a nakon toga s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom u 17.30 sati u Gradskom muzeju Vukovar.

Kujundžić i Galić o zdravstvu u županiji

Ministar zdravstva Milan Kujundžić sastao se u 11 sati s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, a tema razgovara je analiza stanja u zdravstvu na području te županije . Na sastanku su biti nazočni, među ostalima, ravnatelji županijskih bolnica u Vinkovcima i Vukovaru, ravnatelji domova zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. 

Murganić s roditeljima djece s poteškoćama u razvoju

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić posjetila je Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“  u 12 sati u prostorijama Udruge. Na sastanku se potpisao Ugovor o pružanju socijalnih usluga.

Idi na 24sata

Komentari 79

  • Erazmo 18.11.2016.

    Ma dajte, pa Vukovarcima je već punkurac vaših "revalorizacija"!

  • Erazmo 18.11.2016.

    Ma dajte, pa Vukovarcima je već punkurac vaših "revalorizacija"!

  • 18.11.2016.

    Jadnog li naroda oni se doslovno rugaju s vama i troše vaše novce,a i dalje vjerujte hdz-u i ostalim obećancima jadni narode zaslužuješ točno to što imaš......

Komentiraj...
Vidi sve komentare