Obavijesti

News

Komentari 79

Plenković: 'Ova sjednica Vlade revalorizira vukovarsku patnju'

Andrej Plenković je rekao kako mu je čast biti dio sjednice Vlade u Vukovaru čime žele poslati poruku ohrabrenja, solidarnosti i potpore

VIDEO

Vlada se u četvrtak u 15 sati sastala u Vukovaru u dvorcu Eltz. Na dnevnom redu je više odluka iz različitih ministarskih resora kojima država pomaže gradu Vukovaru, kao i prijedlog tehničkog rebalansa proračuna za ovu godinu.

- Čast mi je i zadovoljstvo danas biti u Vukovaru, dan uoči 25-te obljetnice pada grada, u kontekstu kada se prisjećamo žrtve Vukovara i žrtve svih branitelja. Sjednicom Vlade u Vukovaru želimo poslati poruku ohrabrenja, solidarnosti i potpore svim građanima Vukovara. U ovom mandatu Vlada RH skrbit će o Vukovaru sukladno njegovim potrebama. Danas ćemo vidjeti što sve Vlada, koji njeni segmenti i koja Ministarstva mogu učiniti za razvoj Vukovara. Drago mi je što je sjednica u dvorcu Eltz koji je u potpunosti obnovljen sredstvima Hrvatske i kreditom Razvojnog Vijeća Europe. U njemu se nalazi preko 2000 kvadrata muzejskog izložbenog prostora. Čestitam Muzeju na ovogodišnjoj osvojenoj europskoj nagradi - rekao je Andrej Plenković.

- Vukovar je simbol patnje ali i otpora, zajedništva, snage i odlučnosti u borbi za Hrvatsku i njenu samostalnost. Materijalne se posljedice toga osjećaju još i danas. Obiteljima poginulih upućujem izraze posebne zahvalnosti i suosjećanja. Zato ovaj grad zaslužuje naš poseban odnos i zalaganje i on neće biti na razini simbolike nego konkretnog rada na poboljšanju gospodarsko-socijalnog života. Iznos sredstava koje ćemo danas alocirati premašuje 60 milijuna kuna za razne projekte. Zahvaljujući Ministarstvu branitelja i njihovoj inicijativi donijet ćemo zakon kojime će se primjereno odrediti položaj grada kao mjestu posebnog pijeteta - dodao je.

- Ova sjednica Vlade revalorizira prošlost i vukovarsku patnju, ali je i okrenuta budućnosti. Grad Vukovar će nam uvijek biti važan i prioritetan - dodao je Plenković.

- Očekujemo daljnje uređenje Memorijalnog centra Domovinskog rata. Ne mogu razumjeti da inženjerska satnija nije smještena u Vukovaru. Još ćemo jednom razmotrici cjelovit operativni raspored Hrvatske vojske i vidjeti da li postoji mogućnost da inžinjerska satnija bude smještena u Vukovaru jer je to pitanje i nacionalne sigurnosti - rekao je ministar Krstičević.

- Ministarstvo hrvatskih branitelja u svom radu posebno težište stavlja na rad u Vukovaru. Memorijalni centar Domovinskog rata nastavlja provoditi program edukacije učenika osmih razreda kroz dvodnevni boravak u Vukovaru. Provodimo izvid raspoloživog stambenog fonda u Vukovar kako bismo zbrinuli branitelje koji žele stanove u Vukovaru. Pokrenuli smo program preventivnog zdravstvenog zbrinjavanja u Vukovaru. Do sada smo proveli 800 takvih pregleda - rekao je Tomo Medved.

- 315 kuća biti će energetski obnovljeno na području grada. Uređenje toka rijeke Dunav. Sufinanciranje troškova projekta obnove vukovarskog Vodotornja - objasnio je Mario Šiljeg.

Vlada će, među ostalim, raspraviti izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji te Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog. Na dnevnom redu naći će se i prijedlog zaključka o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Vukovaru, prijedlog odluke o sufinanciranju izgradnje komunalnog pristaništa "Marina" u Vukovaru te Prijedlog zaključka u vezi s obnovom vukovarskog Vodotornja.

Po završetku sjednice potpisat će se Sporazum o međusobnoj suradnji na izradi Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje 2017.-2021. godine. Sporazum potpisuju ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, direktor Hrvatskih autocesta d.o.o. Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatske Elektroprivrede d.d. Perica Jukić i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Potpisat će se i Ugovor o dodjeli sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda za 2016. godinu. Taj ugovor potpisuju ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava. 

Potpisivanje ugovora o izgradnji studentskog doma

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u 14 sati potpisan je Ugovor o izgradnji studentskog doma u Vukovaru. Ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, dekan Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ doc.dr.sc. Mirko Smoljić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Plenković sa županom i gradonačelnikom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se i sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem u 17.10 sati, a nakon toga s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom u 17.30 sati u Gradskom muzeju Vukovar.

Kujundžić i Galić o zdravstvu u županiji

Ministar zdravstva Milan Kujundžić sastao se u 11 sati s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, a tema razgovara je analiza stanja u zdravstvu na području te županije . Na sastanku su biti nazočni, među ostalima, ravnatelji županijskih bolnica u Vinkovcima i Vukovaru, ravnatelji domova zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. 

Murganić s roditeljima djece s poteškoćama u razvoju

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić posjetila je Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“  u 12 sati u prostorijama Udruge. Na sastanku se potpisao Ugovor o pružanju socijalnih usluga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi