To je to što me zanima!

Vlasnik Brodosplita se sprda oko onečišćenja mora mazutom u Splitu: 'Ja sam to istrpao...'

U MORH-u kažu da su našli tragove teških ulja u šahtu u Vojnoj luci Lora
Vidi originalni članak

Nakon velikog onečišćenja mora na području Brodosplita, gdje su iscurile goleme količine mazuta, pojavila se informacija kako je teško ulje stiglo s kopna, i to iz pomorske vojne baze Lora. Iste sumnje izrazio je i vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak. Na naš upit o tome, iz Ministarstva obrane RH navode kako je, nakon primanja informacije o pojavi onečišćenja mora na prostoru Brodosplita, Hrvatska ratna mornarica pristupila provjeri je li došlo do onečišćenja mora iz prostora vojarne u Lori.

BIZARAN INTERVJU Debeljak o mazutu kod Splita: 'Imali smo viška. Dovezli smo ga cisternama i satrli u more...'

”Ranije nije bilo pokazatelja koji upućuju na neispravan rad termoenergetskog postrojenja, u kojem se redovito nadzire i kontrolira količina goriva u spremnicima kao i tlak goriva. Nakon što se pojavila informacija o onečišćenju mora, u jednom odvodnom šahtu u vojarni u Lori utvrđena je prisutnost male količine mazuta te je Hrvatska ratna mornarica odmah pristupila utvrđivanju razloga te prisutnosti. Trenutačno se radi na utvrđivanju je li navedeno onečišćenje mora povezano s postrojenjem u vojarni”, odgovaraju iz MORH-a.

Podsjetimo, tone teškog ulja u more su iscurile u utorak oko 14 sati, a utvrđeno je kako je ono stiglo iz odvodnog sustava. Lučka kapetanija, DVD Kaštel Gomilica i tvrtka Cian odmah su opasali područje dvjema branama. Vanjski prsten dugačak je čak 450 metara, a unutra je postavljena i upijajuća brana. Na sanaciji onečišćenja rade od utorka, mazut prikupljaju u cisterne, a potom propisno zbrinjavaju. Ima ga još na samom kraju, a koliko će trajati sanacija, ne zna se.

Iz Brodosplita su nam još u srijedu kazali kako odvodni sustav iz kojeg je iscurio mazut nije njihov te da se njime služe Vojna baza Lora, Spaladium arena i možda još neki objekti u Splitu. Unatoč tome, Debeljak je u “Dnevniku” Nove TV dao bizaran intervju u kojem ironično govori kako je on najveći zagađivač i da otpad spremaju u rupe.

ONEČIŠĆENJE U SPLITU MORH: 'Našli smo malu količinu mazuta u odvodnom šahtu u vojarni u Lori, istražujemo sve'

- Nismo jednu rupu nego smo jedno sto rupa iskopali. Nismo stavili samo to. Mi vam imamo i tvornicu vijaka u Kninu, koju ne radimo mehaničkim putem, kao svi u svijetu, nego kemijskim. Mi smo teška kemijska industrija. Onda tu tešku kemiju, zato što radimo vijke, unutra stavljamo. A sad smo isto odlučili da ćemo raditi i fuziju matice vijka, pa će biti atomskog otpada - kazao je Debeljak, a na pitanje o mazutu nastavio je u revijalnom tonu:

- Mislim da je oko 20 tona, dvije cisterne. Ja sam jednu vozio, preko noći, u četiri ujutro smo došli i istrpali smo tu i sve super. 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • BROKRO 24.09.2022.

    kakva debilcina , sad treba Hrvatski zakon pokazati misice ako ih ima za primijer svima ,u jednoj normalnoj Drzavi dobio bi barem 5 godina robije i uzeli bi mu sve sto posijeduje za nadoknadu stete ciscenje mora

  • Štefek12345 23.09.2022.

    Govno pokvareno, opljačkao državu i sad se još sprda, ma šakom u čelo

  • MAKANTAHI 23.09.2022.

    ako ga pitate postoje dva odgovora : da mi izljevamo , ne nije naše, da je dao drugi odgovor svi bi rekli da laže, zato je priznao ali vam to ne paše jer znate da nije njegovo, pa šta ga uopće pitate

Komentiraj...
Vidi sve komentare