To je to što me zanima!

Vlasnik plantaže kod Zagreba: Zbog idiotskih zakona propast će mi trešnje. Nitko ne želi raditi

Kod ovih naših sa zavoda moramo imati svu papirologiju i plaćati im mirovinsko i zdravstveno, a dogodi se da netko nakon dva dana otvori bolovanje i ne možeš mu dati otkaz. Kod stranaca je još veća muka, rekao je
Vidi originalni članak

Ne znam što bih rekao jer i kada imamo dobre vremenske uvjete i sjajan urod, mi jedva spajamo kraj s krajem. Ovo je katastrofa, od mojih 7.600 stabala trešanja na 3,2 hektara bit ću sretan ako oberem njih petnaestak posto, jadao se poduzetnik Zlatan Kljaković Gašpić u razgovoru za Jutarnji list. On je vlasnik plantaže u selu Majkovec nedaleko od Svete Helene.

Zbog nedostatka radne snage Gašpiću će neobrano ostati 6.500 stabla trešnje zbog čega će pretrpjeti 1,5 milijuna kuna gubitka.

- Razlog tome je vrlo jednostavan, komplicirana birokratska procedura za dobivanje dozvola za uvoz radne snage i opća nezainteresiranost nezaposlenih s burze rada - rekao je.

KREATIVNE TAKTIKE Trešnje rata: 'Ukrajinski farmeri su otrovali voće, ruski vojnici ga ukrali, pojeli, pa oboljeli...'

Propala mu je, kako kaže, inicijativa za 10 radnika iz Nepala jer bi dozvole za njih dobio tek u kolovozu.

- Kod ovih naših sa zavoda moramo imati svu papirologiju i plaćati im mirovinsko i zdravstveno, a dogodi se da netko nakon dva dana otvori bolovanje i ne možeš mu dati otkaz. Kod stranaca je još veća muka. Javljaju mi se preko agencija poljoprivredni radnici s iskustvom iz Indije, Nepala, Bangladeša, ali nemaju naše radne vize i boravišne dozvole. Prema našem idiotskom zakonu, procedura ishođenja istih dozvola traje od 3 do 4 mjeseca - rekao je.

Priznao je da je i on kriv zbog neinformiranosti o procedurama, ali za to optužuje i aktualnu Vladu te strukovne udruge koje ne brinu o problemu poljoprivrednika.

Kolumna Kvaka24 Promjena paradigme: Biti poduzetnik danas je poželjno

- U drugim zemljama EU ti problemi ne postoje. Agencija ti dovede radnike, ti predaš putovnice policiji, isplatiš radnike nakon posla i oni odlaze dalje za poslom. A od mene su tražili da komisija obiđe i provjeri uvjete u kojima će biti smješteni radnici, tražili neke ankete. Čemu služi sva ta procedura, zašto onda sve te potpore za ulaganja u proizvodnju kada ne znamo što s proizvodom - dodao je poduzetnik.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • antifavakser 24.06.2022.

    zamisli čuda, "dogodi se da netko nakon dva dana otvori bolovanje i ne možeš mu dati otkaz", ali zato ne vidiš problem s maltretiranjem zaposlenika i upornim nezakonitim iskoristavanjem radne snage sto rezultira kojekakvim bolestima tog ztaposlenika, a onda bi mu dao otkaz jer se razbolio zbog tvojih uvjeta rada?! bas nekako tolerantno, otvorenoumno i progresivno

  • 24.06.2022.

    Nema đabe ni u stare babe!

  • 24.06.2022.

    hahah drago mi jezbog ovakvih koji uvjek traze krivicu u drugima i drzavi, a da si se slucajno sjetio platiti radnike da si rekao satnica 100 kn vidio bi bile bi obrane za dan,,,, sjecamo te se iz izjave da radnici jedu tresnje kao cvorci,,, propadni spodobo

Komentiraj...
Vidi sve komentare