To je to što me zanima!

Vojni analitičar Barić: Putin želi u njemačkoj javnosti potpaliti strah od nuklearnog rata...

Vidjeli smo stalne prijetnje u 2022. godini nuklearnim oružjem koje su kasnije smanjene nakon upozorenja iz New Delhija da se spusti retorika, kazao je Barić...
Vidi originalni članak

Vanjskopolitički analitičar Goran Bandov, vojni analitičar Robert Barić i dopisnik Hrvatskoga radija iz Njemačke Srećko Matić komentirali su u emisiji "U mreži prvog" Hrvatskog radija situaciju u Ukrajini, kao i odluke zapada o opskrbi Kijeva oružjem..

Za početak, Matić je komentirao aktualnu situaciju u Njemačkoj. Pritisak na Berlin da isporuči Ukrajini tenkove posljednjih je tjedana sve veći, ali kancelar Scholz još nije donio tu odluku. 

'MI SMO NEPRISTRANI U RATU' Južnoafrička Republika: 'Vojne vježbe s Rusijom i Kinom su prirodan tijek odnosa država'

- Već nekoliko dana Njemačka je pod sve većim pritiskom inozemnih partnera po pitanju slanja tenkova Leopard 2. Njemačka je pokušala kupiti još malo vremena kako bi ishodila kompromis. Scholz ne želi biti prvi koji će poslati borbene tenkove zapadne proizvodnje Ukrajini. Kancelar ne objašnjava javnosti zašto vodi tu taktiku. Njemačka vlada u ovom trenutku ne govori jednim jezikom. Optužuje se Scholza da izolira Njemačku na ovaj način, rekao je - kaže Matić za HRT.

Goran Bandov rekao je kako je vrlo opasno da moćne zemlje budu 'gurane' da nešto čine. 

'KAZNIT ĆEMO NEPRIJATELJA' Ukrajina: Treba nam nekoliko stotina tenkova da vratimo svoj teritorij. Cilj su granice iz 1991.

- Njemačka ne želi preuzeti glavnu ulogu jer smatra da za takvo što nije spremna, vezano za nabavu i brigu oko Ukrajine. Njemačka očigledno smatra da to i dalje treba biti Amerika. Njemačka je dosad bila jedan od jačih ekonomskih donatora Ukrajini. Njemačka politika nije politika Angele Merkel u ovom trenutku. Scholz ima opreznije stavove. To se vidi sad kad treba donositi strateške odluke. Postoje različita mišljenja unutar Europe što nije loše - kazao je Bandov.

PRISTAO NA USPOREDBU Osnivač Wagnera o usporedbi s Rasputinom: Prolijevam krv neprijatelja za našu domovinu!

-  Vidjeli smo stalne prijetnje u 2022. godini nuklearnim oružjem koje su kasnije smanjene nakon upozorenja iz New Delhija da se spusti retorika. Putin želi u njemačkoj javnosti potpaliti strah od nuklearnog rata - rekao je analitičar Barić, koji je ranije komentirao i njemačku situaciju s tenkovima Leopard.

- Njemačka ne može dati puno tenkova jer je uradila kao i vodeće zemlje Zapada. Njemačka sad ima samo oko 300 Leoparda 2, od kojih trećina nije operativna modernizacija. Postoji i Leopard 1 A5 koji bi se vrlo brzo mogao dati Ukrajini. Scholz nema puno izbora - kazao je za HRT.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Banderaš 24.01.2023.

    Prijetnje nuklearnim ratom, jedino što je preostalo botoksiranom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare