Obavijesti

News

Komentari 143

Nijemci odlučili, šalju Leoparde u Ukrajinu. Ukrajinci: 'Očekujemo oko 100 tenkova'

Nijemci odlučili, šalju Leoparde u Ukrajinu. Ukrajinci: 'Očekujemo oko 100 tenkova'

Ruske vlasti vjerojatno su smijenile general-pukovnika Mihaila Teplinskog, ključnog zapovjednika operacijskih snaga u Ukrajini, navode Britanci

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.05

Kineske tvrtke pomažu ruskim naporima u Ukrajini, tvrdi izvor

SAD je utvrdio da neke kineske tvrtke pružaju nesmrtonosnu pomoć Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem.

Izvor, koji je želio ostati anoniman, rekao je za Reuters: "Ono što vidimo je nesmrtonosna vojna pomoć i ekonomska potpora koja se zaustavlja samo uz veliko izbjegavanje sankcija."

Američki dužnosnici smatraju da je trenutna aktivnost zabrinjavajuća i vjeruju da je to "značajno smanjena verzija prvobitnog plana NR Kine (Narodne Republike Kine), koji je bio prodati sustave smrtonosnog oružja za korištenje na bojnom polju", rekao je izvor.

Nije jasno je li kineska vlada svjesna te aktivnosti, dodao je izvor.

SAD je prethodno upozorio kinesku vladu na posljedice ako Kina dostavi Rusiji oružje za upotrebu protiv Ukrajine.

22.56

Bugarska deaktivira mine koje lebde blizu obale Crnog mora

Bugarska mornarica danas je deaktivirala mornaričku minu koja je plutala blizu obale Crnog mora, priopćilo je ministarstvo obrane.

Ministarstvo je priopćilo da je mornaricu u ponedjeljak upozorio motorni čamac koji je plovio pod ukrajinskom zastavom na objekt koji se nalazio oko 14,8 nautičkih milja istočno od obale u blizini rta Kochanlate.

Dolazi samo dan nakon što je Bugarska izvela kontroliranu eksploziju još jedne mine.

Rumunjska, Bugarska i Turska, koje sve imaju obale duž Crnog mora, imale su posebne ronilačke timove za deaktiviranje mina koje su dolutale u njihove vode.

Od početka rata Turska, Rumunjska, Bugarska i Ukrajina uništile su oko 40 mina u zapadnim vodama Crnog mora.

22.45

Američki zakonodavci hvale Zelenskog za borbu protiv korupcije

Demokratski i republikanski zastupnici u SAD-u pohvalili su ukrajinsku vladu za poduzimanje mjera protiv korupcije i inzistirali na tome da američka vojna i humanitarna pomoć vladi predsjednika Volodimira Zelenskog treba nastaviti.

Zemlja ima dugu povijest korupcije i strahuje se da bi najnovije optužbe za korupciju u njegovoj vladi mogle umanjiti entuzijazam Zapada za vladu u Kijevu. 

Govoreći o tom potezu, republikanski senator Lindsey Graham rekao je na konferenciji za novinare: "Ovo je odlučujući trenutak za Ukrajinu. To je odlučujući trenutak za sve nas, Njemačku, Sjedinjene Države, sve naše saveznike. 

“Očekujemo da će predsjednik Zelenski ispuniti svoje obećanje da će se Ukrajina promijeniti na frontu korupcije.

"Uvjereni smo da je ovo prvi korak na dugom putu ka promjeni načina na koji se posluje."

U međuvremenu, demokratski senator Richard Blumenthal rekao je da su otpuštanja važna. 

"To pokazuje ono što nam je rekao predsjednik Zelenski, da će postojati nulta tolerancija na prijevare ili rasipanje", rekao je.

22.42

Dužnosnici: SAD spreman za slanje tenkova Abrams u Ukrajinu

Čini se da su Sjedinjene Američke Države promijenile stajalište i da su spremne započeti proces slanja više desetaka tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, reklo je u utorak dvoje dužnosnika.

Ostvari li se, ta odluka SAD-a dolazi svega nekoliko dana nakon što se Washington protivio slanju Abramsa unatoč zahtjevima iz Kijeva i pritisku iz Berlina, koji se također suočavao s pozivima da pošalje tenkove njemačke proizvodnje Leopard.

Dužnosnici su, pod uvjetom da ostanu anonimni, rekli da bi odluka mogla biti službeno objavljena već u srijedu.

22.15

Baltički gradovi najavili pomoć Ukrajini "sve dok ne pobijedi"

Gradonačelnici iz Poljske, Litve, Latvije i Estonije, baltičkih zemalja koje graniče s Rusijom, obećali su u utorak da će nastaviti financijski i materijalno pomagati Ukrajini “sve dok ne pobijedi” u ratu koji traje gotovo godinu dana.

U Vilniusu, glavnom gradu Litve, okupili su se gradonačelnici u povodu proslave 700 godina od osnutka tog grada u sklopu čega je organizirana međunarodna konferencija.

Gradonačelnik Vilniusa, Remigijus Šimašijus najavio je uplatu 700.000 eura iz gradskog proračuna Ukrajini.

“Ovime želimo inspirirati i druge da pomognu onima koji se bore za slobodu”, rekao je Šimašijus na panelu pod nazivom "Borci za slobodu: Gradovi ujedinjeni s Ukrajinom".

Komentari 143