To je to što me zanima!

Traže jednake plaće: Vozači saniteta u štrajku u 8 županija

I dalje će prevoziti teške bolesnike - onkološke, one kojima treba dijaliza, ljude koji moraju na operaciju i slično, dok će oni s manjim problemima možda trebati pronaći vlastiti prijevoz, i tako dok im ne ispune zahtjeve
Vidi originalni članak

Oko 400 vozača saniteta, medicinske sestara i tehničari u sanitetskom prijevozu od ponedjeljaka su u štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do izjednačavanja plaća svim vozačima u sustavu

Štrajk će obuhvatiti osam županija i gradove u kojima je sanitet pod domovima zdravlja. 

U sedam županija - Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se plaće vozača saniteta izjednačile na razini cijele države koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno iz kojeg kažu da su i prije ponedjeljka bili vidljivi problemi na terenu zbog štrajka.

TRAŽE JEDNAKU PLAĆU Vozači saniteta u ponedjeljak kreću u štrajk: 'Ovo traje već 11 godina, ne možemo više čekati'

"Odgođeni su brojni prijevozi najavljeni za idući tjedan. Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama gdje je pretežno starije stanovništvo koje ovisi o sanitetskom prijevozu, a koji će im od ponedjeljka biti uskraćen. Tako su, primjerice, ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima već uputili poziv da se 'snalaze kako znaju'", naveli su u sindikatu.

U sindikatu su podsjetili da pregovori s Ministarstvom zdravstva o koeficijentima vozača saniteta traju već 10 godina, a Ministarstvo im sada šalje dopis u kojem navodi kako nije njihov poslodavac.

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je, uoči početka štrajka, poručio da podržava svaki prosvjed koji je u skladu sa zakonom, ali nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene skrbi.

PROSVJED U PONEDJELJAK Beroš o štrajku vozača saniteta: 'Nema razloga da se rješenje traži preko 'leđa' pacijenata'

Napomenuo je da se usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o plaćama vozača saniteta te podsjetio da su Vlada i ministarstvo prošle godine uspostavili dijalog sa sindikatima i pokazali volju za rješavanjem tog pitanja.

Stoga, kako je dodao, nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili "preko leđa" pacijenata.

Istaknuo je i da od domova zdravlja i vozača saniteta očekuje nastavak pružanja kontinuirane zdravstvene zaštite.

MALE PLAĆE Vozači saniteta kreću štrajkati

Predhodno su iz sindikata najavili da će svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, biti prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno, a podršku im daje i Hrvatski sindikat hitne medicine i inicijativa 'Hitna uživo 194'.

Karlovački vozači sanitetskog prijevoza štrajk najavili za srijedu

Vozači karlovačkog sanitetskog prijevoza odlučili su da će se u srijedu priključiti kolegama u domovima zdravlja koji su jutros počeli sa štrajkom, jer se članstvo Sindikata medicinskih sestara/tehničara zajedno u Domu zdravlja Karlovac o sudjelovanju u štrajku dogovorilo tek kasno sinoć.

Sindikalni povjerenik u karlovačkom Domu zdravlja Tomislav Cerovac izjavio je Hini kako se sindikalno članstvo tek kasno sinoć dogovorilo da će se vozači saniteta i tehničari priključiti štrajku.

IDU U PROSVJED Vozači saniteta pripremaju ustavnu tužbu: 'Lažu nas oko plaća, štrajk je zadnja opcija'

Najavio je da će iz sindikata tijekom dana o sudjelovanju u štrajku obavijestiti poslodavca, odnosno Dom zdravlja.

"Odlučeno je tako jer podržavamo potrebu da se izjednače prava u plaćama. Štrajkat ćemo do donošenja uredbe kojom bi se u državi izjednačile plaće vozača, odnosno dok nam se ne vrate oduzeta prava", rekao je Cerovac.

U Karlovačkom Domu zdravlja je 35 vozača, a njih 25 je sindikalno organizirano.

Ravnateljica Doma zdravlja Tatjana Šterk Tudić kazala je kako još nije dobila obavijest o namjeri pokretanja štrajka, istaknuvši da se sanitetski prijevoz odvija uobičajeno.

'IĆI ĆEMO I U ŠTRAJK' Vozači saniteta, medicinske sestre i tehničari najavili tužbu protiv Ministarstva zdravstva

"Ako dođe do štrajka poduzet ćemo sve da pacijenti ne budu uskraćeni za uslugu sanitetskog prijevoza, problem ćemo rješavati od slučaja do slučaja. U pravilu nisu svi u štrajku, a postoji koordinacija sa Zavodom za hitnu medicinu, kao i mogućnost da uskoče vozači drugih domova zdravlja koji nisu u štrajku", navela je Šterk Tudić.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • rondonja 16.05.2022.

    opet će nahebat narod i bolesni,fotelijaši neće

  • nnjmkd 16.05.2022.

    Podržavam vozače saniteta u zahtjevu za izjednacavanjem placa u cijeloj Hrvatskoj. O kvaliteti njihovih usluga ne mogu govoriti, jer ih, na srecu, rijetko trebam.

  • nepliget 16.05.2022.

    kakav štrajk saniteta da se razumijemo oni su odvojeni od hitnog prijevoza a osobno znam kolko je uhljeba zaposleno a da ne spominjem da ni v od vozaca nisu kako ih sram nije i sta je najgore sve ce padti na leđa pacijenata koji nisu nista krivi

Komentiraj...
Vidi sve komentare