News

Komentari 43

Vozači saniteta, medicinske sestre i tehničari najavili tužbu protiv Ministarstva zdravstva

Vozači saniteta, medicinske sestre i tehničari najavili tužbu protiv Ministarstva zdravstva

Naši problemi počinju 2011. kad jedan dio vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara ostaju na postojećem koeficijentu, dok se drugima koeficijent skida, rekao je sindikalni povjerenik

Vozači, medicinske sestre i tehničari iz saniteta najavili su podizanje ustavne tužbe protiv Ministarstva zdravstva. Došli su iz nekoliko gradova ispred KB Dubrava i održali konferenciju na medije. 

Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik, rekao je da se spremaju podići ustavnu tužbu jer smatraju da su diskriminirani. 

- Naši problemi počinju 2011. kad jedan dio vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara ostaju na postojećem koeficijentu, dok se drugima koeficijent skida - rekao je. Dodao je kako smatraju da je takav odnos diskriminirajući te da su oštećeni za svoja primanja koja se mjesečno kreću od 1000 do 1500 kuna, prenosi Dnevnik.hr

'Besramno nas lažu i ponižavaju' 

- Sve ovo vrijeme nije pronađeno rješenje za naše probleme, poručuju nam da budemo strpljivi - rekao je. 

- Za isti posao dobivamo znatno manju plaću - istaknuo je Markuš i podsjetio da su u proljeće ove godine najavljivali štrajk. 

- Besramno nas lažu i ponižavaju sve ovo vrijeme. Nećemo trpjeti takav odnos i taj se problem mora riješiti - rekao je i dodao kako vozači saniteta kao takvi u uredbi - ne postoje. 

- Vodimo se kao taksisti, vozači - dostavljači, to vam govori kolika je želja da se naš problem riješi - poručio je. 

'Dajemo vam vremena do siječnja, a onda idemo u štrajk' 

Apelirao je na premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića da riješe situaciju u kojoj se nalaze. Poručio je da im daju vremena do siječnja 2022. godine. 

- Ako se ništa ne riješi, idemo u štrajk i obustavu rada, uz ustavnu tužbu - najavio je i dodao kako ne vide drugačiji način za rješavanje nepravde. 

- Ne tražimo povećanje plaće, samo tražimo da nam vrate ono što su nam uzeli. Sve ovo vrijeme smo bili strpljivi i čekali - rekao je. 

Naveo je da je obujam njihovog posla sve veći te da svake godine obave tisuću prijevoza više. 

Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata medicinske sestre/tehničari apelirao je na odgovorne da potpišu uredbu kojom će se riješiti nepravda koja je nanesena ljudima u sanitetskom prijevozu.

Mirko Kovač, pravnik u sindikatu kazao je da zastupa zaposlene u njihovim potraživanjima.

 - Postupci se vode zbog pogreške u obračunu plaća. Neki su okončani, zaposleni su dokazali da je bilo pogrešaka u obračunima - poručio je Kovač. 

- S obzirom da vozači sanitetskog prijevoza rade u nejednakom rasporedu radnog vremena, oni su u nejednakom položaju prema onima koji rade u 48-satnom radnom vremenu - objasnio je i istaknuo kako je poseban problem obračun radnih sati tijekom vikenda te da mogu utužiti samo unazad pet godina uzimajući u obzir rok zastare. 

Ivan Gašpar, povjerenik iz Zadarske županije navodi kako njegove kolege imaju koeficijent 0,95.

- Ovo je već deset godina da oni imaju 0,95, a nama su taj koeficijent skinuli. I to traje već deset godina - objasnio je Gašpar.

Najčitaniji članci