Obavijesti

News

Komentari 0

Vozači saniteta kreću štrajkati

Vozači saniteta kreću štrajkati

Svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, bit će prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi

VIDEO

Vozači saniteta najavili su u srijedu štrajk koji će, ako ministar ne riješi problem, početi 16. svibnja i trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se izjednačile na razini cijele države njihove plaće koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

- Pokrećemo štrajk do potpisivanja uredbe kojom će biti izjednačeni koeficijenti - rekao je sindikalni povjerenik Vladimir Markuš na konferenciji za medije ispred KB Dubrava.

Dvadesetak članova sindikata, koji su na konferenciju stigli vozilima sanitetskog prijevoza, pozvalo je ministra Vilija Beroša da do ponedjeljka riješi ovaj problem.

U suprotnom, štrajk će obuhvatiti osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja - Karlovac, Krapinsko-zagorska županija, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Novalja, Šibenik, Drniš, Požega, Nova Gradiška.

U sedam županija - Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će, kaže Markuš, raditi 'strogo po pravilniku o sanitetskom prijevozu'.

Problem saniteta traje 11 godina, od 2011., kada je u mandatu ministra Darka Milinovića dijelu vozača i medicinskih sestara u sanitetu skinut koeficijent, a drugom dijelu je ostao isti. Nakon toga jedan dio radnika prima plaću do 1500 kuna manju za isti posao, objasnili su članovi Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno, koji organizira štrajk.

U Ministarstvu zdravstva godinama znaju za taj problem, ali nikako da ga riješe, upozoreno je.

- Prošle godine se državni tajnik Tomislav Dulibić obavezao svojim potpisom da će najkasnije u roku tri mjeseca riješiti problem saniteta i donijeti uredbu o radnim mjestima s pripadajućim koeficijentima, no ništa nije napravljeno - rekao je Markuš te pozvao Beroša da se 'probudi i prestane lagati u javnosti'.

U cijelom je sustavu više od 700 vozača saniteta i više od 500 medicinskih sestara.

- Građani ovisni o sanitetskom prijevozu su nepokretni i teško pokretni pacijenti kojima smo mi jedina mogućnost da dođu do bolnica - istaknuo je.

Svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, bit će prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.

Predsjednik sindikata Krunoslav Kušec podsjetio je na izjavu Tomislava Dulibića da je za ovu godinu osigurano 100 milijuna kuna za koeficijente.

- Nema koeficijenata, a nema ni 100 milijuna kuna, gdje je taj novac preusmjeren? - upitao je.

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno, a podršku im daje i Sindikat hitne medicine.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!

Umjereno, prijepodne i pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, a lokalno će biti i jače izraženih pljuskova s grmljavinom te obilne oborine. Moguće je i nevrijeme, stoji u prognozi DHMZ-a za petak..

Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak
UPALILI ŽUTI ALARM

Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak

Vikend prognoza neće usrećiti one koji su odlučili spojiti praznik u produženi vikend. I danas i Sutra gotovo cijela Hrvatska označena je žutim alarmom zbog moguće opasnog vremena
Uprava zagrebačke plinare je izgubila milijunski posao: Sve otkrili radnici pa im sad prijete
ZAPOSLENICI U STRAHU

Uprava zagrebačke plinare je izgubila milijunski posao: Sve otkrili radnici pa im sad prijete

Od pravne službe su dobili mail u kojem ih se zastrašuje da ne istupaju u javnost jer time rade štetu firmi, kao da su oni prouzročili ovu štetu, rekao je Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike