To je to što me zanima!

Vučić o sastanku s Kurtijem na Ohridu: Obojica smo dali do znanja koje su naše crvene linije

Vučić je rekao i da je osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO) stavljeno kao prioritet te poručio da je vrlo zadovoljan zbog toga
Vidi originalni članak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti u subotu su nastavili razgovor o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa prema planu Europske unije. 

Vučić je poručio je kako "nekakav dogovor postignut" te da je zadovoljan, no naglasio je i kako to "svakako neće biti sve". 

- Ovih nekoliko točaka koje smo dogovorili postat će dio pregovaračkog okvira za obje strane. Jedna od ključnih točaka je da će Europski savjet procjenjivati koliko je tko učinio iz plana koji će biti i proširen - rekao je, prenosi Kurir

UZ POSREDOVANJE EU Ohrid: Aleksandar Vučić i Albin Kurti pričaju o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Vučić je rekao i da je osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO) stavljeno kao prioritet te poručio da je vrlo zadovoljan zbog toga. 

- Obojica smo dali do znanja što su njihove, a što naše crvene linije - poručio je i dodao kako je razgovor bio ugodan, usprkos neslaganjima. 

Proces normalizacije odnosa 

Čelnici Srbije i Kosova razgovarali su u Ohridu pod pokroviteljstvom Europske unije u pokušaju da dogovore provedbu sporazuma o odnosima Srbije i Kosova koji je predložila EU, a snažno ga podupiru i Sjedinjene Američke Države čiji je posebni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar dao intervju za RSE. 

Kosovo i Srbija u veljači su u Bruxellesu pristali početi proces normalizacije odnosa uz podršku Zapada nakon gotovo 10 godina dijaloga uz posredovanje Europske unije. 

Pripremi sastanka u Ohridu prethodila je shuttle diplomacija izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčak te izaslanika Escobara posjetima Prištini i Beogradu.

UOČI SASTANKA Kurti o Vučićevim izjavama 'da neće ništa potpisati': To uopće nije konstruktivan pristup...

U intervjuu u Ohridu Escobar je naglasio da je današnji razgovor Prištini i Beogradu prilika da se odmaknu od događaja iz 90-ih i krenu u 21. stoljeće.

- To je i prilika za cijelu regiju - rekao je i dodao da nije važno da danas bude potpisan sporazum, ali se očekuje finalizacija. 

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati “normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava”, da će “međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, registarske pločice i carinske pečate”, te da se Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Vučić je poslije Bruxellesa nekoliko puta kategorički ponovio da neće priznati nezavisnost Kosova niti prihvatiti članstvo u UN-u.

Smatra da se međusobno priznavanje treba dogoditi kako bi se okončao jedan od posljednji spor u ovom dijelu Europe kako bi taj dio Europe "zauzeo svoje mjesto kao najbrže rastući dio Europe".  

VUČIĆEVO IZLAGANJE Herr Wüchich u ekstazi: Ljudi, vjerujete li da je ovo Srbija? Pa ovo je kao Allianz u Münchenu!

- Mislim da nema puta u Europu bez toga da se sve zemlje međusobno priznaju - kazao je Escobar.  

Sjedinjene Države od početka snažno podupiru francusko-njemački plan, koji je u međuvremenu Europska unija preuzela kao svoj prijedlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

- Oči EU-a i zapadnog Balkana su usmjerene prema Ohridu danas - tvitao je u subotu ministar vanjskih poslova Europske unije Josep Borrell koji sudjeluje na sastanku kao i Lajčak.

OBRATIO SE JAVNOSTI Vučić: Srbija čini više od 50% ekonomije Zapadnog Balkana

U tekstu stoji i to da nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge strane na njezinom putu prema EU na temelju vlastitih zasluga.

Iz Prištine su, pak, stigle poruke da Zajednica srpskih općina (ZSO), na čijem osnivanju inzistira Beograd, može biti dio konačnog sporazuma samo ako on u središtu ima uzajamno priznanje.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • urnebes 19.03.2023.

    Srbiji je Kosovo nepovratna prošlost kao što je Aljaska za siću prošlost Rusije, a najvjerovatnije dijelovi Ukrajine koje su Rusi momentalno zauzeli uključujuć i Krim su Ukrajinska prošlost, inače bi se ratovalo 50 godina, a to se neće dogodit.

  • kormilar 19.03.2023.

    Dakle, pred državnicima malih država danas se postavlja osnovno pitanje kako slušati svjetske centre moći i istovremeno pred svijetom sačuvati svoj ponos i dostojanstvo! Pametnom dosta!

  • ping-pong 19.03.2023.

    Nece Srbija Kosovo u UN, jer zna sta ih ceka ako udu! Da je pravde ne bi bilo potrebno da neka zemlja ude u UN da bi tuzila agresora za genocid.

Komentiraj...
Vidi sve komentare