Obavijesti

News

Komentari 22

Vučić o sastanku s Kurtijem na Ohridu: Obojica smo dali do znanja koje su naše crvene linije

Vučić o sastanku s Kurtijem na Ohridu: Obojica smo dali do znanja koje su naše crvene linije

Vučić je rekao i da je osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO) stavljeno kao prioritet te poručio da je vrlo zadovoljan zbog toga

VIDEO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti u subotu su nastavili razgovor o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa prema planu Europske unije. 

Vučić je poručio je kako "nekakav dogovor postignut" te da je zadovoljan, no naglasio je i kako to "svakako neće biti sve". 

- Ovih nekoliko točaka koje smo dogovorili postat će dio pregovaračkog okvira za obje strane. Jedna od ključnih točaka je da će Europski savjet procjenjivati koliko je tko učinio iz plana koji će biti i proširen - rekao je, prenosi Kurir

Ohrid: Aleksandar Vučić i Albin Kurti pričaju o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova
Ohrid: Aleksandar Vučić i Albin Kurti pričaju o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Vučić je rekao i da je osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO) stavljeno kao prioritet te poručio da je vrlo zadovoljan zbog toga. 

- Obojica smo dali do znanja što su njihove, a što naše crvene linije - poručio je i dodao kako je razgovor bio ugodan, usprkos neslaganjima. 

Proces normalizacije odnosa 

Čelnici Srbije i Kosova razgovarali su u Ohridu pod pokroviteljstvom Europske unije u pokušaju da dogovore provedbu sporazuma o odnosima Srbije i Kosova koji je predložila EU, a snažno ga podupiru i Sjedinjene Američke Države čiji je posebni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar dao intervju za RSE. 

Kosovo i Srbija u veljači su u Bruxellesu pristali početi proces normalizacije odnosa uz podršku Zapada nakon gotovo 10 godina dijaloga uz posredovanje Europske unije. 

Pripremi sastanka u Ohridu prethodila je shuttle diplomacija izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčak te izaslanika Escobara posjetima Prištini i Beogradu.

Kurti o Vučićevim izjavama 'da neće ništa potpisati': To uopće nije konstruktivan pristup...
Kurti o Vučićevim izjavama 'da neće ništa potpisati':  To uopće nije konstruktivan pristup...

U intervjuu u Ohridu Escobar je naglasio da je današnji razgovor Prištini i Beogradu prilika da se odmaknu od događaja iz 90-ih i krenu u 21. stoljeće.

- To je i prilika za cijelu regiju - rekao je i dodao da nije važno da danas bude potpisan sporazum, ali se očekuje finalizacija. 

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati “normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava”, da će “međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, registarske pločice i carinske pečate”, te da se Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Vučić je poslije Bruxellesa nekoliko puta kategorički ponovio da neće priznati nezavisnost Kosova niti prihvatiti članstvo u UN-u.

Smatra da se međusobno priznavanje treba dogoditi kako bi se okončao jedan od posljednji spor u ovom dijelu Europe kako bi taj dio Europe "zauzeo svoje mjesto kao najbrže rastući dio Europe".  

Herr Wüchich u ekstazi: Ljudi, vjerujete li da je ovo Srbija? Pa ovo je kao Allianz u Münchenu!
Herr Wüchich u ekstazi: Ljudi, vjerujete li da je ovo Srbija? Pa ovo je kao Allianz u Münchenu!

- Mislim da nema puta u Europu bez toga da se sve zemlje međusobno priznaju - kazao je Escobar.  

Sjedinjene Države od početka snažno podupiru francusko-njemački plan, koji je u međuvremenu Europska unija preuzela kao svoj prijedlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

- Oči EU-a i zapadnog Balkana su usmjerene prema Ohridu danas - tvitao je u subotu ministar vanjskih poslova Europske unije Josep Borrell koji sudjeluje na sastanku kao i Lajčak.

Vučić: Srbija čini više od 50% ekonomije Zapadnog Balkana
Vučić: Srbija čini više od 50% ekonomije Zapadnog Balkana

U tekstu stoji i to da nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge strane na njezinom putu prema EU na temelju vlastitih zasluga.

Iz Prištine su, pak, stigle poruke da Zajednica srpskih općina (ZSO), na čijem osnivanju inzistira Beograd, može biti dio konačnog sporazuma samo ako on u središtu ima uzajamno priznanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.