To je to što me zanima!

Vučić o vojnoj vježbi u kojoj se gađalo 'Kornetom': 'Bilo je rizično, jedva sam čekao kraj'

Vojna taktička vježba 'Vatreni štit 2022' održala se u subotu navečer na Pasuljanskim livadama. Po prvi put je predstavljena raketa 'Kornet', a bilo je i evakuacijskih akcija u helikopterima
Vidi originalni članak

U subotu malo iza 19 sati srpska je vojska započela vojnu taktičku vježbu 'Vatreni štit 2022'. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još je dva dana prije vježbu na Pasuljanskim livadama najavio ovim riječima:

- Bit će dnevno-noćna vježba. Bit će ozbiljnih noćnih gađanja iz helikoptera. Da vidite kako tuku naše rakete, da vidite Kornete prvi put i noću kako tuku - prenio je srpski Kurir.

SVE PRATIO I VUČIĆ Srbi 'Kornetom' gađali mete u vojnoj vježbi, na Pasuljanskim livadama zapucao i 'mali Miloš'

Da je vježba bila doista i uspješna, svjedoči i predstavljanje te gađanje najavljivanim raketama, tzv. Kornetima koji slove kao najpreciznija rakete koju Vojska Srbije ima. Ima domet od 8 kilometara, a uvezeni su iz Rusije, navodi Kurir.

Bili su tu helikopteri i tenk, te dron 'Vrabac' uz novo vozilo MRAP koje se tek treba pridružiti srpskom arsenalu. Tu se ističe i tzv. mali Miloš, koji je opremljen mitraljezima i bacačima granata, a kojim iz daljine može upravljati operater i tako pružati podršku pješadiji.

'Naša vojska je višestruko jača nego ikad'

Završetkom vježbe, predsjednik Vučić je čestitao svim sudionicima, odnosno više od tisuću pripadnika Kopnene vojske, srpskog Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, kao i 72. brigade za specijalne operacije te 63. padobranske brigade. 

- Čestitam svim sudionicima, vježba je bila uspješna i rizična jer se gađalo bojevom municijom koja je letjela preko glava naših vojnika. Jedva sam čekao da završi - rekao je Vučić, pa ustvrdio da će trebati naručiti još helikoptera i dronova, spominjući i 'barjaktare' koje će kupiti od Turske.

VJEŽBA PROTUZRAČNE OBRANE Milanović pratio vojnu vježbu 'Štit 22', uz hrvatsku vojsku po prvi put sudjelovala i američka

Srpski mediji pitali su ga različita pitanja, među kojima je bilo i ono u odnosu Hrvata prema poziciji Srbije.

- Poziciju Srbije ne prave oni, ni nitko drugi u svijetu, već građani Srbije svojim izborom. Oni nama ne smetaju, mi njih volimo, oni su članica NATO-a, snažni su. U tome što nabavljaju su velesila, a mi nastojimo na moderan način odvratiti svakoga, ali nije nam cilj ikome prijetiti te mislim da vojska Srbije prati period najvećeg napretka na Balkanu - rekao je nanovo izabrani srpski predsjednik.

 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 60

  • LOVAC 20 10.04.2022.

    Pa po vasoj prici cini se da ste podosta toga arsenala  KUPILI u rusiji s obzirom na rasplet  rata i vojnu moc koju su pokazali u Ukraini ,a pogotovo ustrojenost vojske mislim da bi se svi susjedi trebali BOJAT vas i vaseg arsenala i vojne moci , al.vi to.znate NAJBOLJE  . :) :) :) 

  • darko122 10.04.2022.

    Identično je govorio Putin, pa dok vjeruju, vjeruju naivci, poslije je ionako kasno, rekoše jadni Ukrajinci, Svi su lajali, samo oni sada ginu od ruke miroljubive slavenske pravoslavne "braće". Kažu pametni uće na tuđim pogreškama,a bud.le, na svojim, ako i nešto nauče, brzo zaborave.

  • avatar2 10.04.2022.

    Mozemo se mi rugati ali srbi stalno nesto burgijaju.Ako ikakav uspijeh u Ukrajini postignu rusi nebih se kladio da i srbi ovdje ne zapocmu nesto.Nece to biti u prvi mah Hrvatska ali za Kosovo i Bosnu nisam siguran.Zato je najbolje da si i sam vojno jak pa makar nikad to oruzje ne upotrijebio.Ravnotezu razuma je tesko ostvariti ali ravnotezu straha svi itekako razumiju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare