To je to što me zanima!

Vuljanićeva kritika: DORH je na strani politike, a ne građana

Europarlamentarac je rekao da u Hrvatskoj ne vlada pravo nego politika i DORH. Tvrdi da DORH provodi zakone samo nad onima koji su politički mrtvi i nemaju moć
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj ne vlada pravo, nego politika i Državno odvjetništvo, ovakvo kakvo jest, organ ne pravosuđa, nego politike. Zakon je prekršen kaže policija koja provodi istragu, Državno odvjetništvo kaže da nije. Državno odvjetništvo ne funkcionira u interesu države, u interesu građana, nego u interesu politike – kazao je europarlamentarac Nikola Vuljanić na konferenciji za novinare ispred karlovačke Udruge za zaštitu okoliša koja je u petak ukazala na nezakonito donesenoj Izmjeni i dopuni prostornog plana Karlovačke županije 2008. godine. 

Njihove tvrdnje potvrdila je i provedena kriminalistička istraga PU karlovačke, dok za Državno odvjetništvo u Karlovcu u provedenom postupku nema elementa za počinjenja kaznenog djela.

Zakoni se krše ako DORH dopusti

- Zahtjev za provođenje istražnih radnji podnio sam davne 2008. godine kao županijski vijećnik, te i ispred Udruge, Državnom odvjetništvu koje je o tome šutjelo pet godina. Nakon promjene vlasti Državno odvjetništvo se osvijestilo i pokrenulo postupak, no tek nakon novinskog članka. Tada smo pozvani na obavijesni razgovor u PU karlovačku i u izvješću je na osam mjesta policijski inspektor naveo, nije se postupalo po zakonu, prekršio se zakon, nije u skladu sa zakonom... te je to izvješće proslijeđeno Državnom odvjetništvu koje je naručilo istragu, no ono pak navodi da nisu našli nikakvih elemenata kaznenog djela – kazao je Nikola Vuljanić.

Dodao je da se neki zakoni u Hrvatskoj mogu kršiti ako to Državno odvjetništvo misli da se mogu kršiti, te da neki mogu kršiti sve zakone, a neki koji uz cestu prodaju med i sir oni ne smiju kršiti zakone. Napominje da bi zakoni za sve trebali vrijediti isto, te dodaje.

Glavni državni lešinar

- Ali naše Državno odvjetništvo na čelu s gospodinom Bajićem koji provodi takvu politiku već desetljećima zapravo provodi zakone nad onima koji se ne mogu oduprijeti jer nemaju političku niti financijsku snagu i nad onima koji su politički mrtvi, pa obavlja funkciju državnog lešinara. Kad netko politički pogine možete sa sigurnošću računati da će se ono iz ladice koje stoji već, bog te pitaj koliko godina, izvaditi i da će g. Bajić i njegovi županijski i drugi zamjenici pokrenuti postupak protiv onog koji više nema političke moći. To se vidi na brojnim primjerima, neki su u Remetincu, neki u nekim drugim zatvorima, ali još nisam čuo da se je u takvoj poziciji našao netko tko obnaša vlast. To se u Hrvatskoj ne događa – zaključio je Vuljanić.

Biserka Schmuck iz Udruge za zaštitu okoliša pročitala je sažetak policijskog izvješća koje je upućeno Državnom odvjetništvu.

- Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da prostorni upravni odjel za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Karlovačke županije u postupku donošenja Izmjena i dopuna prostornog plana Karlovačke županije nije postupao u skladu s odredbama članka 97. Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Burajz Rukfasov 18.01.2014.

    Doce dan kada ce pred vrata pravde stati i ti pojedinci iz dorha. Pa nek onda igraju kako im zoki kaze,ako im jos bude do toga.

  • jabbar 18.01.2014.

    Kapa dolje,gospodine Vuljanić!Ako nije i to politički dirigirano u svrhu glumljenja demokracije!

  • 17.01.2014.

    Gospodine Vuljanić, tragično je da ste tek sad doživjeli prosvjetljenje. Mi obični građani to odavno vidimo i proživljavamo. Zanima me što ćete kao uvaženi član od meni neuvažene stranke poduzeti u saboru kako biste to promijenili? Jer od prazne priče nema koristi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare