To je to što me zanima!

Zagrepčane ovog vikenda masovno zvali sa Šri Lanke: Neke su zvali i po deset puta!

Tijekom proteklog vikenda HAKOM-u su pristigle dvije prijave vezano za zaprimanje poziva iz inozemstva, a radilo se o pozivanju s numeracije koja pripada Šri Lanki, izvijestili su iz te agencije
Vidi originalni članak

Proteklog vikenda hrvatske građane uznemirili su neprestani pozivi s brojeva iz Šri Lanke, a neki su dobili i po deset poziva sa sumnjivih brojeva.

- U subotu mi je telefon zvonio sedam puta, u nedjelju triput. Svi pozivi su bili iz inozemstva, sa Šri Lanke. Tamo ne poznajem nikoga i ne znam otkud toliki interes za mene jer svi su pozivi bili s različitih brojeva. Nisam pojma imao da imam toliko poznanika na Šri Lanci i da sam ondje toliko tražen - ispričao je jedan Zagrepčanin za N1.

Kazao je i kako je ranije imao iskustva s ovakvim pozivima pa ih je sve ignorirao, a razne brojeve s kojih su ga zvali je sve blokirao.

HAKOM zaprimio prijave

Iza pozivnog broja države (+94) i broja u zagradi (17) koji je vjerojatno pozivni broj grada, slijedili bi sedmeroznamenkasti brojevi. Svi su počinjali s 06 pa je Zagrepčanin zaključio da je vjerojatno riječ o nekim komercijalnim servisima. Drugim riječima, telefonska zamka.

NE UZVRAĆAJTE POZIV Oprez! Ne javljajte se na poziv s broja koji počinje sa +674...

U Hrvatskoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) kažu da su dobili slične prijave.

- Tijekom proteklog vikenda HAKOM-u su pristigle dvije prijave vezano za zaprimanje poziva iz inozemstva, a radilo se o pozivanju s numeracije koja pripada Šri Lanki - rekli su iz HAKOM-a.

'Ne javljajte se i blokirajte brojeve'

Evidentno je da se radi o pokušajima prevare.

- Kod ovakvih prijevara uglavnom je osnovni cilj iskoristiti korisnikov neoprez nadajući se da će izvršiti povratni poziv kod kojeg u takvom slučaju pozivani ostvaruje dobit u obliku naknade za terminaciju poziva. Zato je preporuka ne nazivati propuštene pozive iz inozemstva čije brojeve ne prepoznajemo. Korisnicima savjetujemo da ovakve pozive prijave svom operatoru - upozoravaju iz HAKOM-a.

NOVI VAL PREVARA Ne javljajte se na ovaj pozivni, prevaranti vam uzmu i po 50 kn

Ako se slučajno i javite na takav poziv ne biste trebali imati problema jer se u Hrvatskoj dolazni pozivi ne naplaćuju.

- Ako su se korisnici javili na poziv, neće imati dodatne troškove, ali u slučaju da su uzvratili poziv, tada se isti naplaćuje sukladno cjeniku operatora čije usluge koriste. S obzirom na to da se radi o udaljenoj destinaciji, radi se o nešto većim cijenama naspram cijena prema okolnim non-EU zemljama - poručili su iz HAKOM-a.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • mars7 20.02.2024.

    i mene prije 2 ,mjeseca na whatsuppu poziv iz azije

  • no sleep 20.02.2024.

    Mene ne zove ni rodjena mater

  • Minas Tirith 20.02.2024.

    mene su zvali par puta sa Cipra,točnije grad Nicosia...nisam se javio

Komentiraj...
Vidi sve komentare