To je to što me zanima!

Zamke nekretnina: Stan može biti "čist", ali ipak imati teret

Kad u zemljišnim knjigama stoji da nekretnina nema tereta niti hipoteke, oni su se možda 'sakrili' u knjizi položenih ugovora. Kod kupnje treba paziti i jesu li svi režijski računi plaćeni, čak i identitet prodavatelja...
Vidi originalni članak

Nastao je pravi nered nakon što su se kupci uselili u stan u Zagrebu za koji smo svi mislili da je potpuno ‘čist’. Nakon svih provjera, nitko nije primijetio da je prijašnji vlasnik bio ilegalno spojen na struju. Novi vlasnici su bili u šoku i u velikom problemu.
Ovo neugodno iskustvo ispričao je dopredsjednik strukovnog udruženja agencija za nekretnine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boro Vujović i vlasnik agencije Opereta.

Za većinu, nekretnina je najskuplja stvar koju kupuju u životu, a cijene im i dalje rastu. Samo posljednjih godinu dana, pokazuju podaci oglasnika Njuškalo, kuće su poskupjele za oko 6,5 posto, a cijena po kvadratu u Dubrovniku im je čak 4670 eura. Mnogi su još hrabri i misle da im za takvo ulaganje ne trebaju stručnjaci. Vujović daje samo neke detalje u kakvu noćnu moru kupci mogu upasti. Za svaku nekretninu osnovno je provjeriti njezino stanje u zemljišnim knjigama. U njih se upisuje vlasništvo i u njima može se provjeriti postoje li hipoteke ili plombe na nekretnini. 

Nije lako provjeriti vlasništvo

 A neke nekretnine upisane su u knjigu položenih ugovora. U starijim zgradama koje su građene na društvenom zemljištu ili u zgradama u kojima je dio stanova nacionaliziran čest je slučaj da su upisane u knjigu položenih ugovora koja je privremena zemljišna knjiga. U njoj se vodi evidenticija o takvim nekretnima i stanovima. 

SKUPE POGREŠKE Ovo je 6 najčešćih greški koje ljudi rade kod prodaje stanova

Mnogo je takvih stanova u središtu Zagreba - upozorava naš sugovornik. Iako se trenutačno povezuju zemljišne knjige s knjigama položenih ugovora, taj proces nije gotov pa je kod kupoprodaje potrebna temeljita provjera.

Postoje slučajevi gdje je stan upisan i u zemljišnu knjigu i u knjigu položenih ugovora pa sve može biti ‘čisto’ u jednom dokumentu, a drugi pokazuje da postoje tereti. 

- Provjera dokumentacije nije jednostavna, do nekih spisa ne može se lako ni doći. Bolje je to prepustiti stručnjacima - kaže Vujović. Ponekad u zemljišnim knjigama ne postoje negativne zabilježbe koje upućuju na to da nekretnine nemaju građevinsku ili uporabnu dozvolu. Pa i to treba provjeriti, je li nekretnina legalna.

U agenciji Opereta susreli su se i sa slučajem u kojoj su imali građevinsku dozvolu za pet katova, a uporabnu za tri kata. 
- Stan na četvrtom katu koji se prodavao bio je ‘ni na nebu ni na zemlji’. Slično je i sa zatvorenim lođama koje nisu legalizirane - kaže Vujović. Dakle, drugi je korak provjeriti legalnost građevine - ima li građevinsku, uporabnu ili rješenje o izvedenom stanju. 


Obavezno treba provjeriti i stanje režija. Ti su računi vezani uz OIB, pa je za ‘zaboravljeni’ račun odgovoran prijašnji vlasnik nekretnine, ali je bolje i to provjeriti.

Da je i to ozbiljan posao, govori i to da u agenciji Opereta imaju zaposlenika koji se bavi samo režijskim računima. A da bi netko provjerio stanje s računima, treba punomoć prodavatelja da to smije učiniti. 

Treba provjeriti i identitet vlasnika

Kupac mora dobro utvrditi identitet prodavatelja, da je to stvarna osoba, jer je bilo i prijevara takve vrste, odnosno krađe identiteta. A sam kupoprodajni ugovor ne znači da je netko i vlasnik, to se postaje tek upisom u zemljišne knjige. 
Na kraju, treba dobro sinkronizirati isplatu i primopredaju nekretnine.

IMALI I JAMSTVA Tužna priča obitelji iz Zagreba: Kupili stan, a onda ih izbacili

- No čak i ako nekretninu kupi i upiše vlasništvo, to ne znači da će kupac ući u nju. Prijašnji vlasnik možda odbije izaći iz nje, a iskustvo pokazuje da je pravo posjeda često jače od prava vlasništva. Zato treba dobro uskladiti plaćanje i primopredaju stana - upozorava Vujović. 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • 09.02.2019.

    Treba znati sve kvake zato kupac treba se konzultirati sa stručnim osobama

  • 08.02.2019.

    Onda nećes nikad ni kupiti stan. Dođes vidis da li ti odgovara stan, vrijedi li za tebe te novce, ako vrijedi kupi, ako ne vrijedi idi dalje. Kakva pravila kakvi bakrači. Prodaju se stare kamene kuće koje su zidane sa zemljom i koje imaju visinu stropa 220 cm. I to po većoj cijeni nego nove zgrade koje su rađene po svim standardima Sve je stvar u tome ima li roba kupca ili nema.

  • Dominik1991 08.02.2019.

    Hrvatska.. Svaka vam čast.. To ima samo tamo

Komentiraj...
Vidi sve komentare