To je to što me zanima!

Zapovjednici Bljeska iznenađeni što BiH traži da ih se procesuira: 'Nismo ni prelazili granicu RH'

Iznenađen sam da spominju Bljesak, jer ne znam o kakvom ratnom zločinu govore. Mi u operaciji Bljesak uopće nismo prelazili granicu Hrvatske, rekao nam je Vinko Vrbanac
Vidi originalni članak

Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo je zamolnicu tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano uz postupke protiv hrvatskih ratnih zapovjednika, a Dnevnik Nove TV doznaje da je riječ o zamolnici za preuzimanjem kaznenog progona protiv više umirovljenih hrvatskih ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak, a da ih se tereti za kaznena djela ratnog zločina.

Nova TV doznaje da se radi o 14 hrvatskih časnika, među kojima su ratni zapovjednici Vinko Vrbanac, Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo, Luka Džanko. Na popisu su i preminuli - Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac.

BiH ih - na istom popisu traženih - terete za dva kaznena djela - ratni zločin protiv civila i povreda zakona i običaja ratovanja.

MILANOVIĆ PODIJELIO ODLIKOVANJA: 'Ovdje smo da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo nad tuđim porazima'

- Nitko nas o tome nije obavijestio, saznali smo iz medija. Iznenađen sam da spominju Bljesak, jer ne znam o kakvom ratnom zločinu govore. Mi u operaciji Bljesak uopće nismo prelazili granicu - rekao nam je Vinko Vrbanac. 

Predsjednik Republike je prekjučer iz Knina poslao poruku Bosni i Hercegovini. Rekao je da taj film "ne budu gledali".

Poručuju slično i iz Ministarstva pravosuđa.

"Povijesne činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska su pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom RH. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dozvoliti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje ijednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija", kaže Salapić.

Idi na 24sata

Komentari 401

  • 12.08.2021.

    Svatko je nigdi "dotepenec". Samo triba poštivati propise i pravila sredine gdje si došao. Ovo što se piše u Zagrebu o "dotepencima" je samo diskriminacija, a pozivaju se na europu i demokraciju i zapadnu kulturu, ali to je samo izgovor za skrivenu mržnju prema svemu što je hrvatsko. To su u stvari veliki neprijatelji Hrvatske i Hrvata,

  • Rudoklop 09.08.2021.

    Majke Srebrenice: Žalosno je da se Tužilaštvo BiH bavi navodnim zločinima u drugoj državi

  • nijetebriga 08.08.2021.

    Ni obraza ni casti...Bosnjaci  protjeraju preko 200 tisuca hrvata iz BIH, u Sarajevu neces naci hrvate dok po ostalim kantonima BIH nase ljude jos uvijek mlatretiraju, dulum po dulum zemlje otimaju(kupuju) da bi i preostale hrvate lakse protjerali.. a nasim ratni zapovjendicima bi sudili bez da su bili u BIH!? Procesuirajte svoje koji su nad hrvatima  strasne pokolje cinili..Sram vas moze biti..Da nije bilo HV ne bi vam ni Banjaluka ostala..Da su je srbi zauzeli bio bi veci pokolj  (40 tisuca muskaraca, malo tko od njih bi osta ziv)neg je bio u Srebrenici i Potocarima..Dosta je vise provokacija i Bosnjak i Srba, nasa vlada mora na bosnjacke provokacije ostrije reagirati, inace ce nas jedni i drugi trtit kako njima odgovara.. Taj film ne bute gledali,  kao sto rece Milanovic..

Komentiraj...
Vidi sve komentare