News

Komentari 401

Zapovjednici Bljeska iznenađeni što BiH traži da ih se procesuira: 'Nismo ni prelazili granicu RH'

Zapovjednici Bljeska iznenađeni što BiH traži da ih se procesuira: 'Nismo ni prelazili granicu RH'

Iznenađen sam da spominju Bljesak, jer ne znam o kakvom ratnom zločinu govore. Mi u operaciji Bljesak uopće nismo prelazili granicu Hrvatske, rekao nam je Vinko Vrbanac

Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo je zamolnicu tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano uz postupke protiv hrvatskih ratnih zapovjednika, a Dnevnik Nove TV doznaje da je riječ o zamolnici za preuzimanjem kaznenog progona protiv više umirovljenih hrvatskih ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak, a da ih se tereti za kaznena djela ratnog zločina.

Nova TV doznaje da se radi o 14 hrvatskih časnika, među kojima su ratni zapovjednici Vinko Vrbanac, Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo, Luka Džanko. Na popisu su i preminuli - Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac.

BiH ih - na istom popisu traženih - terete za dva kaznena djela - ratni zločin protiv civila i povreda zakona i običaja ratovanja.

- Nitko nas o tome nije obavijestio, saznali smo iz medija. Iznenađen sam da spominju Bljesak, jer ne znam o kakvom ratnom zločinu govore. Mi u operaciji Bljesak uopće nismo prelazili granicu - rekao nam je Vinko Vrbanac. 

Predsjednik Republike je prekjučer iz Knina poslao poruku Bosni i Hercegovini. Rekao je da taj film "ne budu gledali".

Poručuju slično i iz Ministarstva pravosuđa.

"Povijesne činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska su pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom RH. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dozvoliti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje ijednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija", kaže Salapić.

Najčitaniji članci