To je to što me zanima!

Zaštitimo medicinare! Ako se korona probije među liječnike i sestre, sustav će se raspasti

Ako dođe do jačeg proboja virusa na liječnike i sestre, ne bi imao tko pomoći ljudima s infarktom ili moždanim udarom. Posljedice bi bile katastrofalne, kaže nam prof. dr. Danko Velimir Vrdoljak
Vidi originalni članak

Danima već slušamo kako smo, bez obzira na visok broj oboljelih od COVID-a, sretni jer većina pacijenata ima blagu kliničku sliku. No predviđanja za jesen posve su drugačija, očekuje se mnogo više slučajeva s teškom kliničkom slikom, a tad će se na udaru naći zdravstveni sustav, koji sve to mora izdržati. No može li?

Pogledajte video: Probije li se virus među liječnike, sustav pada

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na jesen stiže i gripa

Jesen će, naime, biti i početak sezone gripe, ali i brojnih drugih respiratornih infekcija zbog kojih će se, ističu stručnjaci, i korona virus lakše prenositi.

Krene li zaraza jače među starijom populacijom, neminovno nas čeka mnogo težih slučajeva i više ljudi na respiratorima.

No tu je još jedna ključna stvar – zaštita zdravstvenih djelatnika. Jer probije li se virus među njih, sustav će kolabirati. Cijenu tad neće platiti samo oboljeli od COVID-19, nego i pacijenti s brojnim drugim oboljenjima, akutnim ili kroničnim, koji neće moći dobiti adekvatnu pomoć. Kako će sustav podnijeti jesen, trenutačno je najvažnije pitanje.

- To je pitanje trebalo postavljati i mjesecima prije. U prvom periodu epidemije sve smo držali pod kontrolom i imali dobre rezultate, a onda su u srpnju došli izbori. Tad su interesi politike stavljeni ispred interesa građana. Sve je to uništilo naš uspjeh u borbi protiv epidemije. Nastavili smo padati kad je HDZ-ova PR služba stavila koronu u drugi plan, a turizam i punjenje BDP-a u prvi. I od tada svjedočimo tome kako svakodnevno glume da imaju kontrolu nad situacijom - kaže dr. Ivan Bekavac, anesteziolog iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, bivši pomoćnik ministra zdravstva i član savjeta Mosta.

PREMALO TESTIRAMO Previše je šaranja: Kad politika vodi igru, zabijamo autogolove

Imamo kontrolu, ali ako virus uđe u bolnice...

On smatra da je u ovako lošoj situaciji ključno da Ministarstvo zdravstva hitno donese smjernice za organizaciju rada u zdravstvenim ustanovama na jesen te da se već sad pripreme i organiziraju timovi koji će raditi kao na početku epidemije.

Dok su jedni u bolnici, drugi su kod kuće u pripravnosti. Jedino to će, smatra dr. Bekavac, omogućiti sigurnost i očuvanje sustava. Kapaciteta ima dovoljno za više težih slučajeva, baš kao i respiratora, smatra liječnik.

No probije li se virus među zdravstvene djelatnike, past će u vodu i drugi oblici zdravstvene zaštite, koji su i sad već zapostavljeni.

O nužnosti zaštite zdravstvenih djelatnika već nam je prije govorio i prof. dr. Danko Velimir Vrdoljak, predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a i onkološki kirurg zagrebačke Klinike za tumore.

SAMI ODLUČILI Ne čekaju ministarstvo: U svim školama Primorsko-goranske županije djeca će nositi maske

Zabrinuti za pacijente

Jer dogodi li se jači proboj virusa među liječnike i sestre, imat ćemo, kaže prof. dr. Vrdoljak, raspad sistema i katastrofu znatno veću od COVID-19.

- To bi onda utjecalo na sve zdravstvene službe, od Hitne pomoći do zbrinjavanja pacijenata s po život opasnim stanjima koja nemaju veze s koronom. Drugim riječima, ne bi imao tko pomoći ljudima s infarktom ili moždanim udarom i posljedice bi bile katastrofalne - kaže prof. dr. Vrdoljak ističući da su naši epidemiolozi, koji cijelo ovo vrijeme imaju najznačajniju ulogu, odrađivali jako dobar posao.

U Udruzi za promicanje prava pacijenata kažu da ih, u kontekstu sigurnosti pacijenata, jako zabrinjava trenutačno širenje virusa. Dodatno ih zabrinjavaju poruke odgovornih koje su često zbunjujuće i nedosljedne, a odnose se na mjere zaštite.

U medijima su često informacije o COVID-19 iznosili stručnjaci raznih profila koji su dobri u svojim područjima, ali nemaju dovoljno iskustva i znanja o SARS-CoV-2 te su neprestano, iz dana u dan, mijenjali mišljenja i stavove, što je dovelo do toga da građani gube povjerenje u ono što slušaju.

BEZ KONKRETNIH ODGOVORA Gdje je nestao stožer za koji smo mislili da kontrolira situaciju s korona virusom?

Traume djece u bolnici

Posljedica svega je da ignoriraju upute, kažu u Udruzi dodajući kako je zbog lockdowna i ograničenja prava pacijentima koji nisu COVID-19 bolesnici sad 30 posto više pritužbi.

Povećao se, kažu, broj komplikacija bolesnika oboljelih od dijabetesa, srčanih bolesti, multiple skleroze, onkoloških i drugih kroničnih nezaraznih bolesti, a tu je i izrazita traumatiziranost djece s kojima roditelji ne mogu boraviti u bolnici.

- Što nas čeka? Posljedice ćemo tek zbrajati. Funkcioniranje hrvatskog zdravstvenog sustava leži na znanju naših vrhunskih specijalista i medicinskih sestara koji se bore zajedno s pacijentima u zastarjelom sistemu. On kao takav uskoro više neće biti upotrebljiv. Liste čekanja više se ne mogu nadoknaditi pa nećemo govoriti o čekanju na neki dijagnostički ili terapijski postupak, nego o nedostupnosti zdravstvene zaštite - ističu u Udruzi za promicanje prava pacijenata.

Idi na 24sata

Komentari 91

  • stjepan62 25.08.2020.

    vec je u bolnicama pozegi i rijeci samo su strogo zatajili ha ha ha

  • nenikabrunki 24.08.2020.

    Sustav je trul jel se ne može ni do zubara zbog vaše korone a dok su hodali po moru imali privatne derneke osobno svoje pevaljke onda ih nije trebalo štiti samo čekamo da počnete sve zatvarat pa da onda krepamo od gladi neče nas korona ubit nego vi političari i ostali

  • ironmaiden eddie 24.08.2020.

    U dubrovniku rade makedonci doktori🤣🤣a nasi idu vani😆

Komentiraj...
Vidi sve komentare