To je to što me zanima!

Zašto je struja skuplja? 'Jedni troše više, svi plaćaju. Nije fer'

Kupce koji neravnomjerno troše, bez primjene tarifnih modela sa snagom, subvencioniraju svi drugi kupci, koji troše električnu energiju na ravnomjeran način
Vidi originalni članak

Nakon što su neki potrošači u Dalmaciji i na Kvarneru počeli dobivati i trostruko veće račune za struju iz Hrvatske energetske regulatorne agencije odgovaraju da su se još 1. listopada 2015. promijenili Opći uvjeti za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom te se spustila granica za Crveni i skuplji tarifni model na 20 kilovata (kW).

NISU IH OBAVIJESTILI Građani u šoku: Sad im dolaze i trostruko veći računi za struju

- A u njemu se naplaćuje i vršna radna snaga. Cilj je poticati na što ravnomjerniju potrošnju struje. Naime, povećani zahtjevi kupaca za električnom snagom iziskuju jače dimenzioniranu elektroenergetsku mrežu, odnosno povisuju ulaganja u mrežu. Zato kupce koji neravnomjerno troše, bez primjene tarifnih modela sa snagom, subvencioniraju svi drugi kupci, koji troše električnu energiju na ravnomjeran način. To je naročito prisutno kod kupaca sa snagom većom od 20 kW, što nije korektno - stoji u odgovoru.

A prema podacima HEP-ODS, oko 3.800 kućanstava ima odobrenu snagu između 20 i 30 kW, a samo 650 je u Crvenom modelu. Među poduzetnicima njih je 17.500 njih, a 7.000 je u Crvenom modelu.

Napominju i da svi mogu tražiti da ih se razvrsta u Bijeli i jeftiniji tarifni model te će im se staviti limitator. S obzirom na to da je u zemlji oko 2,2 potrošača među kućanstvima i 215.000 među poduzetnicima, ispada da je s novim udarom pogođen mali broj njih.    

Idi na 24sata

Komentari 363

  • micotakis 27.03.2018.

    Zašto je elektra prodavala KW (snagu) kod priključivanja objekta na mrežu a sad to uskračuje kroz promjenu tarifnih modela.Lovu su pobrali a mrežu nisu izgradili-sve su pokrali.Neka vrate novac svima onima koji ne "vuku" snagu a platili su je.Kao da kopiraju teleoperatere. u Hrvatskoj se uvijek pozivaju na EU stečevine pa neka se i elektra ponaša kao i kod njih.TKO VIŠE TROŠI MANJE PLAČA. Da se razumijemo nisu poskupijeli struju oni koji je prodaju nego samo naša Hrvatska Elektra. Najprije se podigli naknadu za obnovljive izvore tako da ona iznose 20% cijene KWh i zna se kome to ide-onima koji imaju.Radnik sigurno nema solare na krovu ili vjetrenjaču.Sad moraju još ljudi priključiti a kako to mreža bez ulaganja ne može podnijeti najlakše je uzeti svima po malo i predati to još jedanput. Valjda budu jedan dan i prepilili tu grančicu na kojoj sjede.

  • Velečasni 1 27.03.2018.

    Ovo objašnjenje HERE je neobjašnjivo glupo. Svaki potrošač ima brojilo i plaća koliko je potrošio. Drugi problemi se sakrivaju u pozadini i nije teško naslutiti koji su.

  • purger2017 24.03.2018.

    kaj bu tek bilo kad električni automobili krenu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare