To je to što me zanima!

'Zaustavit će se rast cijena i past će promet nekretnina'

Očekujemo značajan pad prometa na tržištu nekretnina tijekom drugog i trećeg tromjesečja jer će osim smanjene potražnje dio tržišnih sudionika odgoditi kupoprodaju nekretnina po trenutnim cijenama, kažu u RBA
Vidi originalni članak

Podaci Hrvatske narodne banke o kretanju indeksa cijena stambenih nekretnina, pokazuju njihov rast u prošloj godini od devet posto u odnosu na 2018., što je najviša stopa rasta od 2007. godine, no analitičari očekuju značajan pad prometa i zaustavljanje daljnjeg rasta cijena.

Prošlogodišnji 9-postotni rast podržan je višim cijenama novih i postojećih objekata (8,3 odnosno 9,1 posto).

Regionalno, rast cijena bio je najizraženiji u Gradu Zagrebu (13,2 posto) dok su na Jadranu te na ostalim područjima zabilježene niže stope rasta, 6,9 odnosno 3,8 posto.

Unatoč snažnom rastu cijena stambenih nekretnina u 2019. godini, u prosjeku na razini cijele Hrvatske one su i dalje na nižim razinama u odnosu na 2008. godinu i to za 2,4 posto.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) očekuju zaustavljanje rasta cijena i pad prometa stambenih nekretnina.

ZLATO ZA ODVAŽNE Nekretnine su preskupe, a štednja u bankama se ne isplati

Kako navode, prvo tromjesečje 2020. zasigurno je donijelo daljnji rast cijena, zbog očekivanja snažne gospodarske kontrakcije i posljedičnog rasta nezaposlenosti daljnji rast cijena odnosno potražnje za stambenim nekretninama bit će zaustavljen prisutnom neizvjesnošću i averzijom prema riziku.

"Očekujemo značajan pad prometa na tržištu stambenih nekretnina tijekom drugog i trećeg tromjesečja budući da će osim smanjene potražnje dio tržišnih sudionika odgoditi kupoprodaju nekretnina po trenutnim cijenama", kažu iz RBA.

Rast cijena nekretnina dvostruko brži od razine EU-a

Iz RBA-a navode i da su ubrzavanjem stopa rasta u prošloj godini u Hrvatskoj cijene stambenih nekretnina u prosjeku više nego dvostruko brže rasle na godišnjoj razini u odnosu na prosjek EU-a, koji je iznosio 4,2 posto. 

Promotrimo li zemlje u okruženju, jedino je u Italiji zabilježen nastavak pada cijena stambenih nekretnina treću godinu zaredom, za 0,1 posto, dok ostale zemlje i dalje bilježe rast. 

Tako je primjerice u Češkoj zabilježen rast od 9,2 posto, Mađarskoj (14,8) Sloveniji (6,9) te Slovačkoj (9,1).

U zadnjem kvartalu 2019. u Zagrebu rast cijena od 14,7 posto 

Kada je pak riječ o posljednjem lanjskom tromjesečju, indeks cijena stambenih nekretnina zabilježio je rast u odnosu na treći kvartal 2019. od 2,9 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na zadnji kvartal 2018. godine, rast iznosio 10 posto. 

Godišnji rast cijena od prošlogodišnjeg rujna do prosinca podržan je višim cijenama novih i postojećih stambenih objekata u svim dijelovima Hrvatske. Štoviše, navode iz RBA, kod svih kategorija zabilježeno je ubrzanje godišnje stope rasta.

Najznačajniji rast cijena na godišnjoj razini zabilježen je u Gradu Zagrebu od 14,7 posto dok su Jadran sa šest posto i ostali dijelovi Hrvatske, sa 7,5 posto, zabilježili nešto skromnije stope rasta, kaže se u analizi.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ljubica ljubičica_1 30.04.2020.

    Mene samo zanima ko normalan sad diže kredit za stan.Pitam se od čega će ga plaćat kad nikom poso više nije siguran.Nekretnine mogu kupovat samo oni koji imaju ušteđevinu a i oni nisu ludi da plaćaju abnormalnu vrednost km2.

Komentiraj...
Vidi sve komentare